illusztráció

A közös nevetés összetart

A közös nevetés összetart

Az emberhez hasonlóan a csimpánzok nevetésének sem csupán az egyén szempontjából van jelentősége. Szociális szinten a kacaj szimpátiát közvetít, és fokozza a csoport összetartását.

A Porthsmouthi Egyetem kutatói ötvenkilenc csimpánz nevetését filmezték le, hogy elemezhessék. Az állatok négy csoportban élnek együtt egy zambiai rezervátumban. Két csoport tizennégy évnél régebben, a másik kettő kevesebb, mint öt éve jött létre.

csimpánzok

A kutatókat az lepte meg a legjobban, hogy azok a majmok, amelyek rövidebb időt töltöttek együtt, gyakrabban utánozták fajtársaik nevetését, mint azok, amelyek már hosszabb ideje ismerték egymást. Ez szemlélteti, hogy a nevetésnek jelentősége van a csoport összetartása szempontjából – idézte a Der Standard című osztrák lap az Emotion című szaklapban megjelent tanulmányt.

Cozy nevet

A megfigyelések azt is kimutatták, hogy a majmok közös játékideje lényegesen hosszabbra nyúlt, ha egy csimpánz csatlakozott társa nevetéséhez. Az emberhez hasonlóan ezek szerint a majmok is különbséget tesznek a válasznevetés, és a hosszabb ideig tartó spontán kacaj között. A csimpánzoknál az elemzés során felfedezett válasznevetés a kutatók szerint az emberi beszélgetések közben elhangzó nevetéshez hasonlítható, amely gazdagítja a társas érintkezést. Tettetett nevetésre azonban csak az ember képes.