Vigyázzon a rovarölő és növényvédő szerekkel, ha terhes!

Vigyázzon a rovarölő és növényvédő szerekkel, ha terhes!

terhesnőAzoknak a gyerekeknek, akiket magzati korukban a rovarölő és növényvédő szerekben található peszticidek hatása érte, hét éves korukra alacsonyabb lehet az intelligenciahányadosa. Ezt állapították meg három most közzétett követéses tanulmány szerzői. 

Az egyik tanulmányban a Kalifornia Egyetem kutatói úgy találták, hogy a szerves foszfátok mennyiségének minden tízszeres növekedése az anyai vizeletben a gyerekek hét éves korára az IQ 5,5 pontos csökkenését vonta maga után.

A New York-i Columbia Egyetem, valamint a Mount Sinai orvosi központ kutatóinak vizsgálatai is ugyanerre a korosztályra vonatkoztak. A hét évesek körében ők is összefüggést találtak a méhen belüli, peszticidektől származó ártalom és az átlagosnál alacsonyabb intelligenciahányados között. A tanulmányokhoz az egyik esetben az anyai vizeletben mérték a peszticidek koncentrációját, a másik vizsgálatban a köldökzsinórvérben.

A szerves foszfort tartalmazó rovarölő szerek beltéri használatát 2001-től megtiltották az Egyesült Államokban, de előtte ezeket a hatóanyagokat elterjedten alkalmazták a lakásokban felbukkanó rovarok ellen. A tilalom előtt született, összesen mintegy ezer gyerekekre vonatkozó tanulmányokat részletesen az Environmental Health Perspectives című szakfolyóirat online kiadásában csütörtökön ismertették.