Száz éves a népszerű Nivea

Száz éves a népszerű Nivea

Nivea logó

Oscar Troplowitz doktor, a német Beiersdorf gyógyszergyár tulajdonosa 1911-ben fejlesztette ki az első víz-olaj emulziót. Ez a forradalmi kenőanyag állati zsiradékból készített elődeitől eltérően nem avasodik. Nevét a latin niveus, hófehér szóból kapta. Az alapanyaghoz narancs, bergamott, levendula, rózsa, orgona és egy kevés gyöngyvirág-esszenciát kevertek, és máris kész volt a Nivea krém. Németországban és Ausztriában nagy sikere lett a tehetős vásárlók körében, majd a rövidesen a szélesebb néprétegeket is meghódította világszerte.

Nivea cég alapítója

Oscar Troplowitz

A Nivea viszontagságos múltra tekinthet vissza. A nácizmus időszakában a Beiersdorfot zsidó üzemnek minősítették és a termékeit bojkottálták, majd a második világháború után a szövetségesek háborús jóvátételként elkobozták külföldi leányvállalatait. Csupán az 1980-as évek végén szerezte vissza a márkával kapcsolatos jogait. Ma a Nivea krémet közel kétszáz országban forgalmazzák. Az Egyesült Arab Emírségek a kékdobozos krém első számú fogyasztója, megelőzve Lengyelországot és Németországot. Tavaly világszerte százmillió doboz Nivea krémet adtak el. 

Régi reklámok

Régi Nivea reklámok

Egy márkatörténész szerint a Nivea ma is megkerülhetetlen. Jean Watin-Augouard a krém sikerét a fogyasztók, főként a nők hűségével magyarázza. Mások szerint a siker kulcsa az elérhető ár. A Niveának napjainkban tizennégy leágazása van, a dezodortól a fürdőhabig, a férfiak, illetve az idősek számára készített kozmetikumokon át. Nivea márkájú volt az első fényvédő kozmetikum, és a cég nemrégiben dobta a piacra a Pure & Natural termékcsaládot, amely ugyan nem bio, de megfelel a fogyasztók természetesség iránti igényeinek.

Mára a főként Hamburgban, illetve Ázsiában és Dél-Amerikában gyártott kékdobozos krém csak az eladások kis részét képezi – mondta el Anne Zavan, a Biersdorf franciaországi leányvállalatának marketingigazgatója. Watin-Augouard szerint a krém a forgalomnak kevesebb mint tíz százalékát teszi ki. A Nivea csak egy a Beiersdorf termékei közül, amely 6,2 milliárd eurós forgalmat bonyolított tavaly a Labello, a La Prairie, az Eucerin márkákkal, valamint a Tesa termékekkel együtt.