Most korábban kell kelni a kékszalagért

Most korábban kell kelni a kékszalagért

Kékszalag verseny

A szervezők szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége azért döntött a rajt időpontjának megváltoztatása mellett, mert így a mezőny második felében célba érők is részt tudnak venni a Balaton-kerülő versenyt követő szombati közös vacsorán és banketten. Szoják Balázs versenyigazgató elmondta, Közép-Európa legnagyobb hagyománnyal rendelkező és leghosszabb tókerülő versengésére több mint ötszáz hajó részvételét várják. Az indulóknak a légvonalban száznegyvenöt km-es Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük a vízen.

Kékszalag rajtolók

Wossala György, a szövetség ügyvezető elnöke a magyar és az európai vitorlázás ünnepének nevezte a versenyt és bejelentette: az idén utolsó előtti alkalommal rendezik meg a zárt, vagy más néven klasszikus Kékszalagot, és 2014-től már csak nyílt formában bonyolítják le az eseményt. A Kékszalagot immár negyedik alkalommal előzi meg a Kékpántlika Audi Kupa ifjúsági verseny. A július 13-i eseményen a legjobb utánpótlás-versenyzők állnak rajthoz, és teljesítik a Balatonfüred-Tihany-Balatonfüred távot. A Kékszalagot először 1934-ben rendezték meg.

A legtöbb elsőséggel Litkey Farkas büszkélkedhet, aki 2001 és 2009 között sorozatban kilencszer diadalmaskodott, és idén is az egyik fő esélyesnek számít. Az idei Kékszalag egyik fontos kérdése, hogy megdől-e a verseny gyorsasági rekordja, amelyet 1955-ben a Nemere II állított fel, amikor 10 óra 40 perc alatt teljesítette a távot. Erre van is esély, mert a meteorológiai előrejelzések szerint a rajt napján szeles idő várható.

Kékszalag versenyzők

A vitorlás eseményhez ezúttal is számos kiegészítő program kapcsolódik majd. A balatonfüredi mólónál keddtől vasárnapig vitorlás falu, borfalu és kézműves kiállítás, a rajt napján pedig műrepülő-bemutató várja a látogatókat. A szombati eredményhirdetést követően a Class FM rádió “Class Nyár” koncertsorozatának fellépői szórakoztatják a nézőket.

Kapcsolódó cikkek