Indulnak az ingyenes művészeti táborok

Indulnak az ingyenes művészeti táborok

Festékbe mártott gyerekkéz

Élet költözik egy halott gyárba, július végén egyszerre több, a kortárs művészet megértését és a művészi alkotókedv felkeltését célzó tábort tartanak a volt vasgyárban, középiskolás fiatalok részvételével – közölte Kishonthy Zsolt művészettörténész, a programsorozat egyik vezetője.

Fiatalok a táborban

A Tudásgyár projekt keretében a táborszervezők nemcsak az egyes művészeti ágakkal való gyakorlati ismerkedést teszik lehetővé, hanem azt is, hogy a mai kortárs művészeti élet meghatározó alakjaival találkozhassanak, beszélgethessenek a miskolci középiskolások. A vendégek között feLugossy László képzőművész, Balázs Zoltán színházi rendező, M. Tóth Géza animációs rendező, valamint Dyga Zsombor, Pálfi György, Török Ferenc és Groó Diána filmrendező is megtalálható.

A Tabu-táborban például a mai hazai független színjátszás meghatározó csoportja, a Maladype közreműködésével előadás születik; harminc diák a tabuk témáját feldolgozva vesz részt színházi foglalkozásokon, próbákon. A közös munkából születő produkciót augusztus 4-én láthatja a közönség, a Factory Fesztiválon. A színházi tábor mellett jelenleg is zajlik a MŰÚT Írótábor és a Vasgyár-helytörténeti tábor, kedden indul a Filmgyár elnevezésű program, pénteken pedig A zene legyen veled címet viselő zenei tábor.

Festék paletta

A közlemény szerint a Szépmesterségek Alapítvány (MŰÚT folyóirat, Miskolc) és a KKSK (Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub – Factory Sportaréna, Vasgyár) közös pályázata mintegy hetvenmillió forintot nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) kiírásán. A pénzből megvalósuló projekt keretében a két pályázó a kortárs művészetek több területén nyújt ingyenes képzési lehetőséget jellemzően középiskolás fiatalok és részben egyetemisták számára.

A képzéseken összesen több mint ötszáz fiatal vesz részt rendszeresen tizenhét hónapon át, több mint négyszáz foglalkozáson. A szakkörök, műhelyek, táborok, rendezvények nagyrészt a volt vasgyár területén, a Factory Sportarénában zajlanak – írják közleményükben a szervezők, akiknek célja az is, hogy életet vigyenek a vasgyárba. Régi adóssága a városnak, hogy a több mint százharminc hektáros területen elinduljon valamilyen rekultivációs folyamat.