Megidézik a híres ajaki menyegzőt

Megidézik a híres ajaki menyegzőt

ajkai menyegzőillusztrációA Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község nemzetközi lakodalmas és hagyományőrző fesztiválján hétvégén újra életre kell a híres ajaki menyegző.

Már javában sütik a menyegzői pogácsát és a kalácsot a Kisvárdával szomszédos településen, ahol csütörtöktől várják a vendégeket, valamint az érdeklődőket határon innen és túlról egyaránt – mondta el Takács Károlyné, a település alpolgármestere. A messze földön híres ajaki lakodalmi ceremónia pénteken veszi kezdetét, amikor a vőlegény jegy-ingét teljes ruházatával, valamint a legénybúcsúhoz szükséges pálinkával és borral együtt elviszik a fiús házhoz. A szombati menyegző a nősülő fiatal házánál a vőlegény kikérésével indul, és vőfély búcsúztatja el szüleitől, rokonságától, majd a lányos háznál megismétlődik minden, a mennyasszony int búcsút hozzátartozóinak.

Az egybekelés a fesztivál helyszínén, a Péter-tónál lesz, ahol a násznép, amelyben helye lesz a ceremóniára kíváncsiaknak is, természetesen részt vesz az ünnepi lakomán, sőt a mennyasszony-táncban, s a hajnalig tartó mulatozásban. Lakodalmi ételek sokaságát kóstolhatja végig a vendégsereg, közte a különleges ajaki töltött káposztát is, amelynek receptjét a helyiektől a máshonnan érkezők megtudhatják. Az ajaki lakodalom vasárnap a fogatok szépségversenyével folytatódik, és az első kocsin a már helyi népviseletbe átöltözött új pár ül. A nyolc felcsengőzött, felszalagozott lovas fogat sorát a mennyasszonyi stafírungot szállító kocsi zárja, rajta az ágyneművel, párnákkal és dunyhával, illetve az új asszony ruháit őrző karos ládával. A fogatok végigvonulnak Ajak, sőt a szomszédos város, Kisvárda utcáin is. Az ajaki népviselet hasonlít a mezőkövesdi és a rimóci öltözethez, a négy-öt alsószoknyát egy bő szoknya fedi, rajta köténnyel, a felső ruharészt húzott blúz egészíti ki otthoni viseletként, míg a templomba menethez passzos, testhez simuló dukál, fekete-kék színben pompázva.

Ajka

Ajka

A négynapos Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál gazdag kulturális programot is kínál az érdeklődőknek. Rendeznek zenész-, táncos- és motoros találkozót, diszkót Dévényi Tibor közreműködésével, koncertet Fenyő Miklós és zenekara fellépésével, valamint kiállítást a helyi alkotótáborban készült művekből. Nagyboldogasszony napi búcsú és körmenet szintén lesz. A vasárnapi ünnepi misét Veres András megyéspüspök mutatja be.

Kapcsolódó cikkek