Még mindig kíváncsiak vagyunk a Paksi Atomerőműre

Még mindig kíváncsiak vagyunk a Paksi Atomerőműre

Paksi atomerőmű dolgozók

Az évtizedes múltra visszatekintő nyílt és családi nap idén bővült nyugdíjas nappal, utóbbin, pénteken csaknem ezer ember fordult meg a paksi atomerőműben, szombaton ötszáz, vasárnap kétezer látogatójuk volt. Mittler István, az erőmű kommunikációs igazgatója vasárnap elmondta, hogy az atomerőmű vezetése 1999-ben döntött úgy, hogy a nyitottságot erősítve, meghívja a környező településeket, és lakosaik számára betekintést enged a nukleáris létesítmény életébe. Az első vendég a Bács-Kiskun megyei Uszód volt. 

Paksi atomerőmű dolgozói

Ebben az évben a Bács-Kiskun megyei Hajós, valamint a Tolna megyei Tengelic kapott meghívást. Tengelic független polgármestere, Gáncs István problémamentesnek nevezte “az egymás mellett élést” az atomerőművel. Gáncs István ugyanakkor arra is kitért, hogy ha egy ilyen kiemelt létesítmény fejlesztés előtt áll, nélkülözhetetlen a környék tájékoztatása. Estók Mihályné (független), Hajós polgármestere azt mondta, a hétköznapokban nem is érzékelik az atomerőmű jelenlétét, legfeljebb havonta, amikor megszólalnak a lakossági tájékoztató szirénák. Éppen ezért fontos, hogy “testközelből” lássák a létesítményt. A bővítéssel kapcsolatban természetesen vannak fenntartások, ezért is fontos a személyes tapasztalat.

Mittler István kommunikációs igazgató arról is beszámolt, hogy a dolgozók igénye alapján hívták életre 2001-ben a családi napot, amelyen munkatársaiknak tették lehetővé, hogy családtagjaiknak megmutassák az erőművet. Az első évben ötszázan voltak, azóta évről-évre többen. Idén e program keretében kétezer vendéget fogadtak. A paletta ebben az évben bővült a nyugdíjas nappal. Az atomerőműnek ezernyolcszáz nyugállományú dolgozója van.

Paksi atomerőmű

A paksi atomerőmű első blokkja 1982-ben kezdte meg a nukleáris energia előállítását. 1987-ig további három blokkot állítottak üzembe. A reaktorok teljesítményét az elmúlt években megnövelték, jelenleg az üzemidő hosszabbításon dolgoznak a szakemberek. Az első blokk esetében az engedélykérelmet ez év végéig kell benyújtani a nukleáris hatóságnak.