Önnek mekkora az Ökolábnyoma?

Önnek mekkora az Ökolábnyoma?

Egy férfi belesétál az Ökolábnyomba

A mérésben résztvevők megtudhatják, hogy életvitelük alapján mekkora darabot foglalnak el a Földből. Az ingyenes szűrésre a National Geographic ökonapján kerül sor. Aki megméreti ökolábnyomát, az megtudhatja, hogy mennyivel többet használ fel a Föld erőforrásaiból, mint amennyi átlagosan egy személynek járna.

Maroknyi földet és kis növény hajtást tartó kéz

A tudósok adatai szerint annyira nagy lábon élünk, hogy kétszer ekkora bolygón is alig férnénk el. Gyakorlatilag letapossuk a világot. Ha a Föld minden más lakója a magyar átlagnak megfelelő színvonalon élne, akkor sem hely, sem zöld, sem energia, sem levegő nem lenne elég. A magazin szerkesztősége a budapesti Deák téren már bemutatta azt a hat méter széles és tíz méter hosszú óriáslábnyomot, amely az átlagos életmód okozta túlzott környezeti terhelést szemlélteti.

A nagy szembesítés felvezető programján több magyar híresség és médiaszemélyiség is vállalta a megméretést. Közülük a legkisebb nyomot az ismert meteorológusnak, Németh Lajosnak mérték, aki életvitele alapján ökológiai szempontból négy-hat hektár közötti területet foglal el a Földön.

Zöld kis béka öleli a Bolygót

A szombati ökotársasjátékon bemutatják, hogyan hagyhat kisebb lábnyomot az ember: lesz tájékoztató a szelektív gyűjtésről, nagy vállalatok mutatják be környezetbarát technológiáikat, és számos egyéb ötlettel is segítik a szervezők a környezettudatos gondolkodást. A nap programjairól és az ott megrendezésre kerülő konferenciák tartalmáról a magazin honlapja nyújt tájékoztatást.