Autónkkal is tehetünk a környezetért

Autónkkal is tehetünk a környezetért

Autóján nőtt füvet locsoló nő

Az NFM szerdai közleménye szerint az akció keretében az illetékes megyei közlekedési felügyeletek tizenkét darab közúti környezetvédelmi ellenőrzésre alkalmas gépkocsival mintegy ezerötszáz-ezerhétszáz, a hatályos környezetvédelmi előírások szerinti mérést végeznek el 2011. szeptember 19. és 23. között, Budapesten, Debrecenben, Győrött és Szegeden, naponta változó helyen.

A rendezvény plakátja

A megfelelő környezetvédelmi állapotú gépkocsik vezetői jelképes ajándékot kapnak. A kirívóan rossz állapotú gépkocsival közlekedők bírságolásra számíthatnak. A közlemény szerint az idén tizenötödik alkalommal megrendezendő akció a hazai gépkocsiállomány jellemző állapotának, az állapot változásának vizsgálatát és értékelését is lehetővé teszi. 

A statisztika szerint a gépkocsik kilencvennyolc-kilencvenkilenc százaléka “javítás nélkül megfelel” minősítést kap a járművek műszaki vizsgálatába integrált környezetvédelmi felülvizsgálaton. Ezzel szemben az elmúlt években rendezett akciók szerint a megfelelő gépkocsik aránya kilencven és kilencvenöt százalék között változott. A gépjárműállomány korszerűsödése, a környezetvédelmi szabályozó rendszer, és a rendszerben, többek között az akciók segítségével végrehajtott fejlesztések hatékonyságát igazolja, hogy a megfelelő állapotú gépkocsik részaránya az évek során kilencven százalék fölé nőtt.