Tanárok a kifutóról

Tanárok a kifutóról

Matt Bates és Sean Hopwood

A model oktatás elnevezésű tanórákon a diákok megtanulhatják, hogyan kell viselkedni az egyetemi felvételi beszélgetésen, vagy egy állásinterjún, illetve, hogy melyek a jólöltözöttség alapvető szabályai. Mindezek elsajátításában két modell, Matt Bates és Sean Hopwood segít nekik. A két férfi olyan világmárkák ruháiban vonult már végig a nagyközönség előtt, mint az Armani, Henry Lloyd, és a Hugo Boss, most azonban oktatási céllal pattannak fel időről-időre a kifutóra. 

három modell lány

A két éles szemű szakember tapasztalatai szerint a brit középiskolások közül sokan azt sem tudják, hogyan kell köszönteni valakit a találkozáskor, vagy kezet rázni az illetővel. Ezen kívül a diákoknak az egyszerű bemutatkozás is problémát okoz és sokan a szemkontaktus fontosságával sincsenek tisztában. A munkaadók már hosszú ideje panaszkodnak amiatt, hogy a munkaerőpiacra kikerülő fiatalok az alapvető viselkedési normák elsajátítása nélkül kerülnek ki az iskolából – olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán (www.bbc.co.uk).

A leedsi Corpus Christi katolikus bentlakásos középiskola diákjainak tartott előadásokon a modellek egyike úgy vonul végig a kifutón, mintha egy interjún venne részt, ám mindezt három különböző stílusban – félénken, pimaszul és magabiztosan – teszi. A diákok ezután maguk dönthetik el, hogy melyik viselkedési forma illik leginkább a szituációhoz. 

modell óra egy suliban

“Ezek az ismeretek azért hasznosak ennek a korosztálynak, mert az egyetemi felvételi beszélgetésen, illetve a későbbi állásinterjúkon is nagy hasznukat fogják venni” – mondta Sean Hopwood. Az órák során a diákok először a testbeszédre koncentrálnak, megtanulják, hogyan kell jó benyomást tenni másokban, illetve felkészülni egy interjúhoz hasonló feszült szituációra. A gyakorlati ismeretek megszerzése után pedig kis csoportokra bontva gyakorolják az interjúkat.