Erre gyúrjon, ha állást keres!

Erre gyúrjon, ha állást keres!

álláskeresőA magyar álláskeresők közel harmada egyetlen idegen nyelvet sem beszél, akik pedig mégis, azok főként angolul és németül tudnak. Igencsak javulnak az esélyei, ha a magyar mellett még legalább egy nyelven képes megértetni magát.

A workania.hu internetes állásportál legutóbbi kutatásából derült ki, hogy az önéletrajzokban leggyakrabban szereplő idegen nyelv az angol, amelyet az álláskeresők negyede ismer valamilyen szinten. A német a második 15 százalékkal, bármely más nyelv, beleértve az egyébként népszerű francia, olasz vagy spanyol nyelvet is, csupán az önéletrajzok 1, vagy annál kisebb százalékában szerepel. 

álláskeresők

A nyelvtudás szintjét is figyelembe véve a legtöbben (9 százalék) alapfokon beszélnek angolul, 7 százaléka a nyelvtudással rendelkező álláskeresőknek középfokon beszéli az angolt, majd a német alapfok következik 6 százalékkal. A felsőfokú angol az álláskeresők 1,4 százalékánál, a német pedig 0,6 százalékánál szerepel, és ennyien beszélnek franciául is alapfokon. Az orosz és olasz alapokat az álláskeresők 0,4 százaléka jelölte be a Workania összesítése szerint.

Ami az elvárásokat illeti, az álláshirdetések 35 százalékában szerepel valamilyen nyelvtudás elvárásként. Itt is az angol a leggyakoribb, a nyelvtudást elváró álláshirdetések kétharmadában ez a nyelv szerepel. A német a valamilyen nyelvtudást igénylő álláshirdetések 15 százalékában szerepel, majd a francia következik 3 százalékkal. A megjelölt igények 14 százalékában angol középfokot kérnek a munkaadók, 5 százalékában angol felsőfok, 3 százalékában pedig a német haladószint szerepel.