Mit igyunk fogszuvasodás ellen?

Mit igyunk fogszuvasodás ellen?

A nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak, reggeliző társaiknál, főleg akkor, ha utóbbiak sok tejterméket fogyasztanak. Ezt mutatta ki egy amerikai vizsgálat.

William R. Aimutis sokak figyelmét fölkeltő tanulmányát az International Dairy Journal közölte. A táplálkozástudomány szakértője a gyermekkori fogszuvasodás és a különböző ennivalók összefüggéseit foglalta össze és ennek alapján a fogak épségéhez szükséges ismereteket. A kettő-négyéves amerikai gyerekek közül átlag minden ötödiknek van már lyukas foga, a 6-9 esztendősöknek a fele hordoz szájában szúvas fogakat és ez az arány a 15. életévben 60 százalékra nő.

Magyarországi adatok szerint tízévenként a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodás aránya megkétszereződik. A dolgozat írója szerint a fogakat károsító táplálkozási szokások terjedése és a dohányzás következtében a szúvas fogak gyakorisága a jövőben még tovább növekszik. Ilyen szempontból a cukorral édesített üdítő italok jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezek nem csak hizlalnak, hanem tönkreteszik a fogazatot is. A cukros üdítők rontják a fogak ásványi anyag tartalmát és savas irányba eltolják a szájüreg, a nyál vegyértékét. A száj vegyértéke tejfogyasztás esetén soha nem csökken a kritikus 5,5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne.

A fog zománcából a kor előrehaladásával vesznek az épségéhez szükséges anyagok: a kalcium, a foszfor, a tejben található fehérje és a vitaminok. Főleg a D-vitamin csökkenésének van nagy jelentősége. A fogak egészsége érdekében alapvető szükség van a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztására. A szerző idézi azt a vizsgálatot, amely szerint a gyermekek főleg a reggelivel fogyasztanak tejet és tejtermékeket. Ezzel magyarázható, hogy a nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak, lyukas fogaik pedig kezeletlenebbek, mint a reggelt étkezéssel kezdő gyermekcsoportban. Az egészséges és szép gyerekfogsorhoz sok tejet kell inni, fontos a naponta legalább kétszeri fogmosás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés – tanácsolja a szakember.

Kapcsolódó cikkek