Új felfedezés! Van holdkóros nemzet?

Új felfedezés! Van holdkóros nemzet?

Csaknem minden harmadik amerikai volt már alvajáró valamikor életében. Ez derült ki egy amerikai felmérésből.

A tanulmányba tizenöt államban tizenhatezer embert vontak be, akiknek 29 százaléka mondta, hogy legalább egyszer életében megtörtént már vele ez a probléma. Az összes válaszadó három százalékánál havonta-évente ismétlődött az alvajárás, míg a résztvevők egy százaléka havonta legalább kétszer járt alva.

“Nem ismertük az alvajárás mint rendellenesség gyakoriságát az átlagnépesség körében eddig, ami nagy probléma volt” – közölte Maurice Ohayon kutatásvezető, a Stanford Alvásepidemiológiai Kutatóközpont munkatársa.

A korábbi kutatási eredményeket többnyire alváslaboratóriumban készült vizsgálatokra alapozták, nem az otthonokban előforduló viselkedést tanulmányozták. Ohayon csoportja úgy találta, hogy az alvajárók mintegy harmadának családjában korábban is előfordult holdkórosság. Adataik szerint a leggyakrabban azoknál jelentkezett alvajárás, akik antidepresszáns gyógyszert szedtek. Az alvajárás nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki kikel az ágyából, előfordul, hogy csak felül és beszél, amire később nem emlékszik vissza. A tanulmányt a Neurology című szakfolyóiratban tettek közzé.