Nagyot aratott Szekszárd

Nagyot aratott Szekszárd

Férfi bort iszogat egy szőlősbenA szekszárdi borászok szerepeltek a legeredményesebben a Pannon Borrégió borainak a napokban tartott éves megmérettetésén. A legjobb 25 közé 11 szekszárdi, 9 villányi, 3 tolnai és 2 pécsi bor került be.

Az ötödik alkalommal megrendezett idei TOP 25 versenyre 50 pincészet 138 borát nevezte. A tételek 44 százalékát a villányiak, 38 százalékát a szekszárdiak, 11 százalékát a tolnaiak, 7 százalékát a pécsiek adták be. A nedűk 70 százaléka vörös-, 20 százaléka fehér-, 10 százaléka rozébor volt. A borokat 22 tagú nemzetközi zsűri bírálta, a legjobbak közé csak olyan termék kerülhetett, amely az elérhető 100-ból legalább 85 pontot kapott. A kiválasztott 25 bort a nagyközönség is megízlelheti június 30-án Pécsett, a Hotel Palatinus City Centerben. Az egész napos kóstolófesztiválon mesterkurzusokkal, kiállítással és helyi termékek bemutatójával is készülnek a szervezők. A pécsi, szekszárdi, villányi és tolnai borvidékből álló Pannon Borvidéki Régiót 2008 novemberében hozta létre az akkori agrárminiszter, feladatául pedig a marketing egységesítését, a fajták összehangolását és a borrégió országos képviseletét jelölte meg. A régió borainak piacra jutását egy 2010 októberében, Pécsen alakult borturisztikai klaszter is segíti.

A szervező Pannon Borrégió Egyesületnek, valamint a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazinnak szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a régió “borválogatottját” 20 pincészet adja, a termelők közül öten két terméküket is az elitben tudhatják.

Kapcsolódó cikkek