Kampány a biztos nyaralásért

Közös kampányt indítanak utazási irodák és a Travel Service chartercég annak érdekében, hogy felhívják a nyaralásukat, céges utazásokat szervezők figyelmét az utazási irodák által nyújtott szolgáltatásokra. A kampány csütörtökön indul és június végéig tart.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és -közvetítők Szövetségének elnöke a kampányt bemutató budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön elmondta, a kezdeményezéssel igyekeznek a feketén működő irodák ellen fellépni. Hozzátette: a “fekete irodák” megkárosítják az államot, a pórul járt utast és hátrányos helyzetbe hozzák a törvényesen működő irodákat. Emlékeztetett, a szabálysértési törvény módosításával, április 15-től a feketén működő utazási irodákra már nem hatályos a jogszabály. Ezt jelezték a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, de választ, vagy intézkedést még nem tapasztaltak.

Szavai szerint egy utazási iroda igénybevétele nem feltétlenül drágítja az utazást, de megoldást jelenthet a legtöbb olyan problémára, amely az elmúlt években sok ezer utas nyaralását tette tönkre. Mint mondta, jogbiztonságot is jelent az utazási iroda igénybe vétele az utasok számára. A tájékoztató kampány elsődleges célja, hogy az utazók elkerülhessék a saját kárukra kötött kompromisszumokat és biztonsággal tudjanak dönteni arról is, mikor előnyös saját kezükbe venniük utazásuk szervezését és mikor járnak jobban, ha szakértőkre bízzák magukat.

A Felszállás! elnevezésű tájékoztató és szemléletformáló kampány 22 utazási iroda és a 30 repülőgépből álló flottát üzemeltető Travel Service összefogásával és közös fellépésével jött létre. A kampány költségvetése 3,5 millió forint, az utazási irodák forgalmuk arányában, a Travel Service 1 millió forinttal járult hozzá. A kampány egyik hangsúlyos terepe a közösségi média és a www.felszallas.hu honlap. Molnár Gabriella arra a felvetésre, hogy várhatóan mintegy fél évet csúszik a turizmustörvény elfogadása a parlamentben azt mondta: jó lenne, ha lenne jogszabály, amely megfelelően megszabja a kereteket. Szerinte az utazási irodák működését szabályozó rendeletek korszerűsítése meg fog történni, és ezt örvendetesnek nevezte.