Továbbra is imádjuk Horvátországot

Továbbra is imádjuk Horvátországot

Horvátország, nyárHorvátországban az év első öt hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest csaknem ötödével nőtt a külföldi vendégéjszakák száma, tovább emelkedett a magyar turisták létszáma is.

Marin Skenderovic, Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője közlése szerint május végéig – a múlt évhez képest – 13 százalékkal több, 1,4 milliót meghaladó számú külföldi látogatott az adriai államba, ahol 5,1 milliónál is több éjszakát töltöttek, 17 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Csak májusban – a pünkösdi ünnepeknek köszönhetően – 21 százalékkal több, 760.000 külföldi turista fordult meg, ugyanakkor 27 százalékos bővülést mutat a több mint 3 millió vendégéjszaka.

Magyarországról az év első öt hónapjában 5 százalékkal több, összesen csaknem huszonkétezer vendég érkezett Horvátországba, ahol 3 százalékkal hetvenezer fölé emelkedett az általuk eltöltött vendégéjszakák száma. Májusban 2 százalékot meghaladó mértékű növekedéssel tizenegyezer magyar 38,5 ezer éjszakát tartózkodott az országban, ez utóbbi mintegy 1 százalékos javulást jelent. Az idegenforgalmi szakember hozzátette, a Horvátországba utazók közül a németek száma 39 százalékkal, az osztrákoké 22 százalékkal emelkedett az első öt hónapban, kétszámjegyű visszaesés mutatkozott azonban az olasz és a szlovén vendégek létszámában.

Marin Skenderovic kitért arra is, hogy a horvát turisztikai szervezet a legnagyobb közösségi portálon nemzetközi kampányt indított májusban, amelynek eredményeként kiderült, hogy a magyarok rendkívül aktívak. Egy hónap alatt a magyar kommentelők száma csaknem hatvanezerre ugrott, megduplázva az addigi résztvevők számát. Május 28-a és június 3-a között 1,5 milliónál is több magyar látta Horvátország hivatalos oldalát, és ez az adat az olaszok, a lengyelek, a németek és a franciák után az ötödik legnagyobb olvasótábort jelenti. Az aktívan kommunikálók között ugyanakkor az olaszok után a magyarok a másodikak, több mint 39.000 aktív felhasználóval.