Pihenni kell agyrázkódás után!

Pihenni kell agyrázkódás után!

Egy hétig minden fizikai és szellemi aktivitástól, még a televíziózástól, telefonálástól és a beteglátogatóktól is tartózkodnia kellene az agyrázkódáson átesett embereknek, hogy a lehető legteljesebb legyen felépülésük. Ezt állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az egyhetes totális pihenő előnyös hatásai még hónapokkal a sérülés után is kimutathatóak voltak – derül ki a Journal of Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból. Mint Rosemarie Moser kutatásvezető elmondta, mindez azért fontos, mert nagyon sokszor hónapokkal később is maradványtüneteket tapasztalnak az agyrázkódáson átesett pácienseknél. A tünetek között fejfájás, feledékenység, fáradtság, alvászavar és koncentrálási nehézség lehet.

A tanulmányba 49, sportolás közben agyrázkódást elszenvedett középiskolás és főiskolás diákot vontak be, akiknek egy hétig tartó szigorú testi és mentális pihenést írtak elő. Kiderült, hogy az így pihentetett páciensek a szokásosnál jóval gyorsabban épültek fel, és kevesebb tünetről panaszkodtak a későbbi hónapokban elvégzett kontrollvizsgálatokon.