Mit igen és mit ne használjunk napégés ellen

Mit igen és mit ne használjunk napégés ellen

A napégés enyhítésére rengeteg módszert lehet találni az interneten, de ezek gyógyító hatása nincs egyértelműen alátámasztva. A hatásos kezelés legegyszerűbb módja azonban, az erre a célra kifejlesztett gyógyszeres készítmények alkalmazása.

A nyári hónapokban a legfontosabb védekezni a nap ellen, mert minden egyes leégés nyomot hagy a bőrben, és károsító hatásuk összeadódik, ami növelheti a melanoma kockázatát. Mindig használjunk magas faktorszámú naptejet, továbbá viseljünk világos ruhát, kalapot és napszemüveget. A napégés okozata tüneteket ugyan megszüntetni nem lehet, mert a károsodás már megtörtént, a folyamat pedig lefolyik a természetes útján, a fájdalmakat viszont enyhíthetjük.

Hatásos módszerek a napégés enyhítésére

– Aloé verás krém használata. A készítmény 240 féle növényi hatóanyagot, 20 féle ásványi anyagot, 18 féle aminosavat és számos vitamint tartalmaz. Remek sejtregeneráló hatású, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.

– Körömvirág használata. Kisebb égések kezelésére kiváló. Gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő, valamint segíti a seb begyógyulását.

– A hideg zuhany vagy hideg borogatás enyhíti az égető fájdalmat.

– Tejföl vagy joghurt kenése a bőrre. A hideg termékek hűs érzetet keltenek a bőrben, ám a gyógyulást nem segítik elő.

– A fájdalom ellen használható fájdalomcsillapító, a gyulladás ellen pedig gyulladáscsökkentő gyógyszer.

– Emellett fontos a folyamatos hidratálás, mivel a leégett bőrfelületen nagyobb a párologtatás.

Nem javasolt módszerek

– A méz keverékével készített fürdő kiszáríthatja a bőrt.

– A szódabikarbónás fürdő csillapítja a viszketést, azonban szárítja a bőrt.

– Jegelés. A hideg ugyan csillapítja a fájdalmat, de a nagy, égett felület jegelése fagyási sérüléseket is okozhatnak.

– A gyógyteás borogatás csökkentheti a gyulladást, de allergiás reakciót is kiválthat, így még erősebb viszketéshez, illetve hólyagok megjelenéséhez vezethet.

– Alkohol vagy tonik öntése a bőrre. Ezek csak néhány pillanatra hűtik le az égett felületet, majd fokozódik a fájdalom. Az alkohol párolgása pedig elvonja a vizet, így nehezebbé téve a gyógyulást.

Azonban ha a leégés után hólyagok jelennek meg a bőrön, orvoshoz kell fordulni, mert a hólyagok megnyitása maradandó sérüléseket és fertőzéseket okozhatnak.

Kapcsolódó cikkek