9 tipp arra, hogyan élj a szüleiddel felnőttként!

9 tipp arra, hogyan élj a szüleiddel felnőttként!

A gazdasági válság következtében egyre több felnőtt kényszerül rá, hogy szüleivel lakjon. Ez a helyzet táptalajt biztosít az esetleges súrlódásoknak. Szerencsére van megoldás arra, hogy az otthon eltöltött időt kibírhatóvá tedd magad és a családod számára.

1.  Vedd ki a részed a háztartási teendőkben.
– Járulj hozzá anyagilag, akár csak minimálisan is. Ha nem tudsz hivatalos albérleti díjat fizetni, fizess bele a használati cikkekbe, vagy az élelmiszerbe.

–    Ajánld fel, hogy elintézel ezt-azt, apróbb munkákat, vagy kisebb felújításokat végzel.

2.  A saját teendőidet végezd magad, rakd rendbe a szobát és mosd ki a saját szennyesed.

3.  Rakj rendet magad után a ház közös részeiben és kerüld el a cuccaid, vagy szemeted széthagyását.

4.  Határozd meg a saját tered, így nem lesztek útban egymásnak. Ne felejtsd el, hogy a saját tered nem csak a szobádra terjed ki. Ugyanazt a fürdőszobát használod a szüleiddel és a vendégekkel? Van saját polcod a hűtőben?

5.  Menj el otthonról, főleg napközben. Keresgélj munkát a könyvtárban, találkozz barátokkal egy kávéra, vagy csak sétálj, vagy csinálj mást. Ez nem csak  Téged szabadít fel, de a szüleidnek is hagy időt a saját életüket élni és nem fogják azt érezni, hogy folyamatosan Veled kell időt tölteniük.

6.  Folyamatosan tervezd a jövőt. Tűzz ki egy határidőt, amikorra ki kell költöznöd és folyamatosan e felé haladj.

–    Keress munkát, vagy egy jobb állást.

–    Tanulj tovább, de figyelj oda, hogy hasznos és alkalmazható dolgot válassz.

–    Keress olyan lakást, amit meg tudsz engedni magadnak, ha már ott tartasz anyagilag, hogy ez lehetséges.

7.   Folyamatosan legyél kapcsolatban a korodbeliekkel. Ez nem engedi majd, hogy egyedül érezd magad és motiválni fog, hogy elköltözz. Ne feledd, Ők ugyancsak segíthetnek ismeretséget, vagy munkát találni.

8.   Mutass elismerést a szüleid felé. Sokat jelent.

9.   Beszélj a szüleiddel. Felnőtt vagy, nem kell beszámolnod életed minden mozzanatáról, de mindenképpen tájékoztasd Őket a főbb terveidről munkakeresés, illetve tanulás terén, ha Ők is azt szeretnék, hogy kiköltözz, amint lehet. Azt is mondd el Nekik, hogyan próbálsz segíteni, valamint, hogy milyen nagyobb dolgokat vállalsz át Tőlük. Végül, szólj nekik mindig, hogy épp kik járnak a házukban.

Tippek:

–     NE feledd, hogy ez a szüleid háza és nem a Tiéd. Próbáld meg tisztelni a saját terüket, a tárgyaikat és azt, ahogyan élnek.

–     Próbálj meg lefaragni a dolgaid mennyiségéből, főleg, ha egy nagyobb lakásból költözöl vissza. Ha már elfoglalod a vendéghálószobát, próbáld meg nem kitölteni az egész garázst is.

–     A kommunikáció egyik nagy része a hallgatás. Hallgasd meg, amit mondanak, főleg, ha aggodalmaik vannak, és tégy meg mindent annak érdekében, hogy ezeket az aggodalmakat eligazgasd, vagy megoldd a problémákat. Ez egy hosszú út afelé, hogy megtartsd a ritmust, de mégis biztosítsd a jó kapcsolatot szüleiddel.

A cikk alapjául szolgáló írást a BeHappy Nyelviskola munkatársa, Czeglédi Zsófia fordította.

Kapcsolódó cikkek