A pénz valóban (nem) boldogít?

A pénz valóban (nem) boldogít?

Az Egyesült Államokban azt kutatták, van-e összefüggés a pénz és a boldogság között.

Azokra a luxuscikkekre vagy élményekre szánt pénz, amelyek egyszeri alkalomra szólnak, nem feltétlen teszik boldoggá az embert. Természetesen ezek a dolgok csak akkor nem boldogítanak, ha azért vásároljuk meg, hogy másokat féltékennyé tegyünk.

Ryan Howell, a San Francisco-i Állami Egyetem munkatársa és egyben a kutatás vezetője szerint a pénz és a boldogság kapcsolata kettős. „A pénzköltés miértje legalább olyan fontos, mint az, hogy mit vásárolunk. Ha valaki azért költ életre szóló élményekre, hogy másokat lenyűgözzön, ezzel kitörli a vásárlás okozta örömérzetet.” Howell már korábban is végzett kutatást a témában. Akkor arra jött rá, hogy az életre szóló élményekre költött pénz boldogabbá teszik az embert, mint a megvásárolt tárgyak. Akik az élmény miatt adják ki a pénzt, azok közelebb érzik magukat más emberekhez.

A legújabb kutatásból azonban még több dologra fény derült. A felmérést 241 személy közreműködésével végezték. Akik azért költöttek, mert az volt a vágyuk, azok elégedettebbek és boldogabbak voltak, emellett nem érezték magukat magányosnak. Akik ellentétben a többiekkel azért költöttek, hogy másokat lenyűgözzenek, azok elégedetlenebbek voltak, és hajlamosak voltak magányosnak érezni magukat.