Legyen türelmesebb! Mindenki nyűgösebb a kánikulában

Legyen türelmesebb! Mindenki nyűgösebb a kánikulában

útonA forró napok megterhelik testünket, de alaposan igénybe veszik kedélyállapotunkat is. Ezt állítják a szakértők.

Sokan érzik magukat forrófejűnek, amikor a hőmérő higanyszála emelkedik, és valóban, a hőség, különösen nagy páratartalom mellett kapcsolatba hozható az agresszió és az erőszak emelkedésével, ahogyan az általános kedélyállapot romlásával is – magyarázta Nancy Molitor, az amerikai Északnyugati Egyetem orvosi karának viselkedéskutatója.

Ehhez hozzájárul a megzavart alvás, a dehidratáltság és az, hogy a szokásos napi tevékenységünket csak megszorításokkal tudjuk végezni, például csaknem egész napra zárt helyre kényszerülünk, hogy elkerüljük a tűző napot. Az, hogy a helyzetre nincs ráhatása, csak tovább irritálhat egyeseket – mutatott rá Molitor, aki azt javasolja, hogy aki ilyen tüneteket tapasztal magán, az ne a nyári hőség kellős közepén hozzon meg fontos döntéseket, mert később megbánhatja. Érdemes előre felkészülni arra is, hogy mások szintén ingerlékenyebbek a munkahelyen és az utakon is, a legtöbb embernek kisebb a türelme.

A nyári hőségben gyakori, szinte mindenkit érintő nyűgösségen túl, az emberek 1-2 százalékánál jelentkezik a szezonális depresszió vagy érzelmi zavar nyári változata. Ezek az emberek nyáron nem csupán nyűgösek, hanem erős szorongást éreznek, sőt öngyilkossági késztetésük is jelentkezhet Molitor szerint. Számukra szinte elviselhetetlennek tűnhet a forróság és a tűző napsugarak túlélése. Aki ilyesmit tapasztal magán, annak érdemes minél előbb orvoshoz fordulnia. A LiveScience című ismeretterjesztő portálon Molitor a józan ész diktálta gyakorlat megtartására biztatott. Hidratáljuk testünket és figyeljünk jelzéseire.

A szakember azt tanácsolja, hogy aki egészséges, és mozogni akar, az igyekezzen kora reggelre vagy késő estére tenni edzéseit, aki vízhajtó hatású szert vesz magához, akár gyógyszert, akár kávét, teát, az pedig még jobban figyeljen a vízpótlásra. Egy trükköt is megosztott Molitor: találjunk valamit a napjainkban, amit valóban mi kontrollálunk, és rá fogunk jönni, hogy segít lehűlni.