Szabadtéri programok a fesztiválon

Szabadtéri programok a fesztiválon

Számos szabadtéri program, többek között tavaszköszöntő felvonulás, gasztronómiai séta és Duna-koncerthajó is várja az érdeklődőket a 34. Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Télkergető és tavaszköszöntő séta indul hivatásos és amatőr táncosok, énekesek, zenészek és gólyalábasok részvételével szombat délelőtt a Vámház körútról, a Nyugati térről és a Szent István térről. A menethez a Honvéd Táncszínház, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna táncegyüttes mellett nyolc amatőr táncegyüttes táncosai is csatlakoznak, közreműködik a Pénzügyőr Zenekar. A három menet a Hősök terén találkozik a záró összművészeti produkcióra, amelyben többek között Carl Orff Carmina Burana című művéből és Kodály Zoltán Kállay kettőséből mutatnak be részleteket – közölték a szervezők az MTI-vel.

Szombaton és vasárnap a Bálna ad otthont a Fashion & Architecture programsorozatnak, amelyen a Sonia Produkció csapata 5 magyar és 3 külföldi tervező együttműködésével mutatja meg az építészet és a divat kapcsolatát. Szintén a Bálnában rendezik meg a március 28-tól április 5-ig zajló Sakkfesztivált.

Az Erzsébet téren található Lepkeház március 27. és 29. között vizuális élmény- és találkozópontként várja a látogatókat orgonaimprovizációval, elektroakusztikus művekkel, lézer-fényhárfával, kortárs cirkusszal, operával és DJ-remixszel, de divatperformansz, breaktánc- és parkourbemutató is színesíti a programokat.

A tavaszi fesztivál kísérőrendezvényeként március 30-án rendezik az ArtTér Fesztivált a Gozsdu Udvarban, az Ankert Klubban és a Városháza parkban. Az egynapos programsorozaton fellép mások mellett a Budapest Bár, a Muzsikás együttes, a Momentán Társulat és Jónás Vera.

A fesztivál ideje alatt minden vasárnap – március 23-án, március 30-án és április 6-án – Múlt és jelen, illetve Rejtett kincsek nyomában címmel kulturális és gasztronómiai séta indul a zsidó negyedbe az Állami Operaház elől, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében.

Az érdeklődők fiatal idegenvezetők kalauzolásával járhatják végig a régi zsinagógákat és a fontosabb épületeket, a séta a Kazinczy utcai Kazimir Bisztróban ér véget.

A XXXIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár március 29-én és 30-án várja a közönséget a Papp László Budapest Sportarénában.

A Táncház Egyesület által szervezett eseményen a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre.

A fesztivál utolsó hétvégéjén, április 5-6-án a Vörösmarty téri tavaszi vásár várja a látogatókat. Április 5-én 21 órakor 5 állomásról indulnak útjukra a Duna-koncerthajók, fedélzetükön a Petőfi Rádió ismert Dj-ivel, 23 órától pedig szárazföldön folytatódik a buli az Akvárium Klubban.