Milyen lesz idén a magyarok kenyere?

Milyen lesz idén a magyarok kenyere?

Burczyk Leonhard pék egy kisült háromkilós kenyeret vesz ki a kemencéből a Pécsi Pékinas Kft. üzemében 2012. augusztus 18-án. A magyarok kenyere jótékonysági akció keretében húsz háromkilós kenyér és nyolcezer cipó készül Pécsett, melyekhez adomány ellenében lehet majd hozzájutni a baranyai megyeszékhelyen, fotó: Kálmándy Ferenc/MTI (archív)Idén a Kárpátaljáról érkezik Baranyába a kovász az idei magyarok kenyeréhez, a sót pedig Parajdról küldik majd. Erről beszélt Korinek László ötletgazda sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

A jogászprofesszor a Páva Zsolt pécsi polgármesterrel tartott pénteki tájékoztatón beszámolt arról, hogy idén is Magyarország összes megyéjéből és a Kárpát-medence valamennyi országából várják a szervezők a búzát a magyarok kenyere programhoz, a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy száz tonnányi alapanyagra számítanak. A 2011-ben indult kezdeményezés folytatásaként ebben az évben is a Baranyába érkező lisztből sütik meg augusztus 20-ra a magyarok kenyerét és az azt jelképező több ezer cipót. A megőrölt liszt legnagyobb részét idén is a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el. Páva Zsolt elmondta, látszik, hogy a magyarok között nagy tisztelet és szeretet övezi a kezdeményezést, így a hagyomány továbbéléséhez nem férhet kétség. Mint mondta, a magyarok kenyere üzenete továbbra is az, hogy erősítse a nemzeti összetartozást, nem mellékesen öregbítse hazánk és a baranyai megyeszékhely jó hírnevét. Korinek László beszámolt arról, hogy hamarosan minden hazai település polgármesterének levelet juttatnak el, hogy felkérjék őket: amennyiben határon túli magyar lakta vidéken testvértelepülésük van, idén cseréljenek búzát, lisztet, és süssék meg az összekevert alapanyagból a maguk ünnepi kenyerét augusztus 20-i ünnepségeikre.

A beérkezett búzát összeöntik, és – ahogy eddig minden esztendőben – a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban, valamint a szigetvári malomban őrlik meg. Ezt követően Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét, valamint a jótékony célú értékesítésre szánt cipókat. Utóbbiakat az augusztus 20-i pécsi Magyarok Kenyere Ünnepen árulja majd a Pécsi Jótékony Nőegylet; a befolyt összegből a rászoruló gyermekek étkezését segítő Nekem Nincs Ebédem programot támogatják. Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, egy évvel később már 25 tonna, majd a harmadik évben, tavaly már 100 tonna. A 2013-as komoly mennyiség annak köszönhető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 77 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez. A szervezet idén is hasonló felajánlást helyezett kilátásba.