A magyarok háromnegyede váltana magasabb fizetésért

A magyarok háromnegyede váltana magasabb fizetésért

A magyar munkavállalók háromnegyede hajlandó lenne munkahelyet váltani, ha magasabb fizetést ígérnének neki. Ez derült ki a Randstad nemzetközi felméréséből, amelyben Magyarország munkaerő-piacát is vizsgálták.

A munkaerő-piaci szolgáltató cég szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: ez az arány különösen annak tükrében magas, hogy a jobb karrierlehetőségért, illetve a képzettségéhez jobban illő munkáért csak a megkérdezettek fele mondana fel.

Minden munkáltatónak érdemes elgondolkodnia azon, hogy eleget fizet-e az alkalmazottainak, hiszen a gazdaság fellendülésével egyre többször fordulhat elő, hogy a vállalat legjobb szakembereit magasabb bérrel akarják elcsábítani a konkurensek – idézi a közlemény Baja Sándort, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatóját.

A felmérésében a megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az első állásához a szerencse és a véletlen is hozzásegítette, nem feltétlenül a tudatos karrierépítés. A kutatás szerint minden harmadik munkavállalónak olyan állása van, ami nem illik a végzettségéhez; ennek ellenére a válaszadók 70 százaléka úgy gondolja, hogy három év múlva is hasonló munkát fog végezni.

Tavaly óta 57-ről 63 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik egy határozott idejű munkaszerződésre olyan ugródeszkaként tekintenek, amely később a hosszú távú szerződéshez is hozzásegítheti őket. Az ilyen álláslehetőség nemcsak a pályakezdést, hanem adott esetben az új szakterületre lépést is megkönnyítheti – idézi a közlemény Baja Sándort.

Az idén április-májusban készült felmérés során Magyarországon összesen 7290, legalább heti 24 órában, fizetett alkalmazottként dolgozó, 18-65 éves munkavállaló válaszolt a kérdésekre.