A zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő program indult Észak-Magyarországon

A zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő program indult Észak-Magyarországon

A zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsíti az az európai uniós program, amely Lengyelországban és Magyarország két régiójában, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön élők számára nyújt főzési és táplálkozási tanácsokat. Az esemény nyitórendezvényét kedden tartották Miskolcon.

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága Az egészséges család címmel indította programját, ennek részeként azt vizsgálja, melyek a leghatékonyabb eszközök a lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztásának növelésére – mondta Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője a projekt miskolci megnyitóján.

Észak-Magyarországon Miskolcról, Egerből, Gyöngyösről, Salgótarjánból, Ózdról, Kazincbarcikáról és Balassagyarmatról regisztrálhatnak a résztvevők, akik másfél éven át rendszeresen zöldség- és gyümölcscsomagokat, valamint az elkészítésükhöz recepteket kapnak majd. Három korosztályt ösztönöznek a zöldség- gyümölcs fogyasztására: a 10-16 év közötti fiatalokat, a várandós nőket és a 65 év fölöttieket.

Béres Alexandra, a program nagykövete hangsúlyozta: a csomagokat főzési és táplálkozási tanácsokkal egészíti ki. Mint mondta, hagyományos és egészséges recepteket állított össze, hogy a részvevők megismerjék, milyen sokszínűvé tehető étrendjük a zöldségek, gyümölcsök felhasználásával.

Biró Lajos táplálkozás-egészségügyi szakértő, klinikai laboratóriumi szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részét képezi a megfelelő mennyiségű és változatos formájú zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Számos táplálkozási vizsgálat eredményei alapján elmondható, ezek rendszeres fogyasztása segít több krónikus betegségcsoport – például a 2. típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganatos betegségek – kialakulásának megelőzésében, valamint ezek kockázatának csökkentésében.

Kitért arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az egy főre jutó hazai gyümölcsfogyasztás 1997-ben még 123 gramm volt naponta és fejenként, 2011-ben viszont már csak 104 gramm. Hasonló mértékben csökkent a zöldségfogyasztás is, amely azt mutatja, hogy egyre távolodik az érték az ideálisnak tartott napi 450-500 grammnyi zöldség- és gyümölcsfogyasztástól.

Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere azt mondta, a programban résztvevők a 12 hónapban az idénynek megfelelő, többségében helyi termelőktől származó zöldségeket és gyümölcsöket kapnak. Az egészséges család elnevezésű programra szeptember végéig lehet jelentkezni.