A természetvédelem iskolapéldája lehet a Normafa

A természetvédelem iskolapéldája lehet a Normafa

A WWF Magyarország bízik abban, hogy a Normafa rehabilitációja a város és a természet együttélésének európai iskolapéldája lesz. Ezt közölte a szervezet arra reagálva, hogy elkészült a Normafa rehabilitációját előkészítő Natura 2000-es hatásvizsgálat.

A WWF Magyarország szerdai közleményében kiemelte: a civil szervezetek és a helyben élő emberek véleményét is figyelembe véve a kerületi önkormányzat a természeti értékeket megőrző tájrehabilitáció mellett döntött. A neves szakértők bevonásával elkészült tanulmány a terület országosan is kiemelkedő természeti értékei mellett rávilágít a legfontosabb veszélyeztető tényezőkre – vélekedtek.

Emlékeztettek: a szervezet az elmúlt másfél évben önkéntesek bevonásával segített a Normafa természeti értékeinek felmérésében, valamint több egyeztetés, illetve terepbejárás alkalmával adott hangot szakmai álláspontjának.

A közleményben idézték Gálhidy Lászlót, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetőjét, aki szerint elismerésre méltó, kedvező fordulat, hogy a korábban felmerült sportcentrumfejlesztés helyett a természetvédelem és a hagyományos természetjárás szempontjai kerültek előtérbe. A szervezet egyetért azzal, hogy az önkormányzat az erdők kezelésében a Pilisi Parkerdő által bevezetett úgynevezett szálaló gazdálkodást kívánja folytatni, és az erdei élővilágnak létfontosságú holt faanyag egy része is a területen maradhat. Szintén indokolt a gyepterület szakszerű kaszálásának újbóli rendszeresítése – tették hozzá.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere kedden jelentette be, hogy elkészült a Normafa rehabilitációját előkészítő Natura 2000-es hatásvizsgálat. A XII. kerületi önkormányzat egyebek mellett szeretné a pusztulófélben levő, műemlékvédelem alatt álló épületeket rendbe hozni, a meglévő épületeket új funkciókkal kibővíteni, hosszabb sípályák, valamint nagyobb kiterjedésű új létesítmények létrehozását azonban nem tervezi.

Kapcsolódó cikkek