Ilyen ételeket egyen a hőségben!

nyári szendvics mozzarellából és paradicsombólA fiatalokat is megviseli a hosszan tartó meleg. Így fogalmazott az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa és a folyamatos folyadékbevitel mellett könnyen emészthető, mediterrán ételek fogyasztását javasolta.

Páldy Anna arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad felhevült testtel vízbe menni, előtte zuhanyozni kell és fokozatosan kell hűteni a testet, ezzel megelőzhető a görcs kialakulása. Elmondta továbbá, hogy előfordultak esetek, amikor autóba zártak kisgyereket. Ekkor a kocsiban 50 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és a test először védekezik ugyan, de később átveszi a külső hőmérsékletet. 40 fok fölött pedig kicsapódnak a fehérjék, eszméletvesztés áll be, visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el, amelyek halálhoz vezethetnek – figyelmeztetett.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy vasárnap 24 óráig meghosszabbítja az országos tisztifőorvos az ország egész területére kiadott harmadfokú riasztást, a hőségriadót. Az előrejelzés szerint szombaton még az Alföldön, a Dunántúl déli területein és a nagyvárosokban is elérheti a 27 Celsius-fokot a napi középhőmérséklet. Vasárnap már csak a Dél-Alföldön várható 27 fok körüli középhőmérséklet.