Másfél millió ember nem jár látásvizsgálatra

Másfél millió ember nem jár látásvizsgálatra

Másfél millió ember nem jár rendszeresen látásvizsgálatra Magyarországon, és (bár szüksége lenne rá) nem hord szemüveget, vagy nem megfelelő szemüveget használ. Ezt mondta a Magyar Látszerészek Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Tóbiás Richárd közölte, felmérések alapján a világon minden második embernek lenne szüksége valamilyen látásjavító eszközre, szemüvegre vagy kontaktlencsére.

Tájékoztatása szerint Magyarországon 3,5 millió ember hord szemüveget, és 3-4 évente vásárol újat. Ez utóbbi az elnök szerint a látáskultúra fejlődését jelzi, mert korábban az emberek ötévente vettek új szemüveget.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a látás természetes romlása nem betegség. Véleménye szerint évente egyszer mindenkinek ellenőriztetnie kellene a látását.

Kitért arra is, hogy a boltokban vásárolható előre gyártott szemüvegek az emberek nagy többségének nem megfelelőek.

Minden októberben, a látás hónapjában a Magyar Látszerészek Szövetsége szűrőprogramot indít, az ingyenes vizsgálatokon – országszerte 300 helyen – az elmúlt évben már 64 ezren jelentek meg – jelezte Tóbiás Richárd.