A fiatal férfiak nagyobb eséllyel kapnak jutalmat

A fiatal férfiak nagyobb eséllyel kapnak jutalmat

A munkavállalók fele részesül valamilyen jutalomban teljesítményéért az év végén, nagyobb eséllyel kapnak jutalmat vagy bónuszt a férfiak, ezen belül is a fiatalabb férfi munkavállalók. Ez derült ki a Profession.hu állásportál 4814 válaszadó bevonásával készült nem reprezentatív kutatásából.

Az MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatás szerint a férfiak és a nők 57, illetve 49 százaléka vihet haza extra pénzt az év végén. Az életkor előre haladtával is csökken az esélye a karácsonyi bónusznak: az átlagos 53 százalékkal szemben az 50-59 év közötti korosztálynak csak 37 százaléka kap jutalmat.

A kutatásból kiderült, csaknem minden ötödik válaszadó esetenként, és minden tizedik fixen, évente kap prémiumot.

Az év közben elérhető munkahelyi juttatások közül a válaszadók több mint fele étkezési Erzsébet-utalványt, míg több mint harmaduk SZÉP-kártyát kap munkaadójától. Minden ötödik válaszadó helyi bérletet, illetve önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulást kap rendszeresen.

Ha a munkavállalóknak lehetőségük lenne bármilyen elérhető juttatási típust választani, a legtöbben a SZÉP-kártyát és az Erzsébet-utalványt kérnék, de népszerű a munkába járásra vonatkozó költség-kiegészítés is.

A kutatásból kiderült: teljes életbiztosítást a jelenleg ebben részesülő válaszadók nyolcszorosa szeretne kapni munkahelyén – az összes válaszadó 22 százaléka, míg bölcsődei szolgáltatásra, illetve iskolarendszerű képzésre mintegy hatszoros igény lenne – a válaszadók 5, illetve 15 százaléka igényelne ilyen támogatást. A kutatás eredményei szerint népszerű még az üdültetés, a lakáscélú támogatás és az önkéntes nyugdíjpénztár is.