Itthon is ünneplik a francia gasztronómiát

Itthon is ünneplik a francia gasztronómiát

Öt földrész 150 országában 2000 étterem népszerűsíti a francia gasztronómiát kedden a Gout de/Good France projekthez kapcsolódva, melyben idén már tizenöt magyar étterem is részt vesz.

A Gout de/Good France három éve indult útjára azzal a céllal, hogy a francia konyhaművészet vitalitását ünnepelve kapcsolatot teremtsen a szakácsok között az egész világon – mondta el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában Franciaország magyarországi nagykövete.

Éric Fournier emlékeztetett arra, hogy Magyarországról tavaly kilenc étterem csatlakozott, idén pedig már tizenöt konyha vesz részt a projektben.

A magyarokban nagy a kíváncsiság és a nyitottság a gasztronómia, ezen belül a francia gasztronómia iránt is – számolt be tapasztalatairól a diplomata.

Éric Fournier emlékeztetett a világ legrangosabb szakácsversenyének tartott Bocuse d’Or idei lyoni világdöntőjére, amelyen a Széll Tamás vezette magyar csapat az előkelő negyedik helyen végzett, miután tavaly megnyerte az európai kontinensbajnokságot. Ez is bizonyítja, hogy Magyarország már a nemzetközi gasztronómia élvonalában van – fogalmazott.

Mint hozzátette, Franciaországban igen régi, legalább XIV. Lajos udvaráig visszavezethető hagyományai vannak a gasztronómiai “virtuozitásnak”, a francia vacsora fogalmát pedig Auguste Escoffier séf vezette be 1912-ben, ezt azóta az UNESCO is felvette a szellemi világörökségi jegyzékbe.

A magyar és a francia konyha közös pontja például a libamáj, ehhez kiválóan illenek a tokaji, illetve a monbazillaci vagy sauternes-i édes borok – említett újabb párhuzamot a francia nagykövet.

A Gout de/Good France projekt keretében idén 2000 séf vár világszerte több mint 250 ezer vendéget a francia gasztronómiát népszerűsítő menüvel. Öt kontinensen több mint 2000 étterem, 71 főzőiskola és 150 francia nagykövetség támogatja aktívan a vendéglátás valamennyi stílusát felvonultató menüsorok népszerűsítését, a csúcskategóriájú éttermektől a minőségi bisztrókig.

Magyarországon 15 étterem vesz részt az eseményen: tizenegy budapesti (Araz Restaurant, Béterv, Borssó Bistro, Café Dumas, Elysée Bistro, Jardinette, Laci!Konyha!, Larus Étterem, Liberté Restaurant, Paris Budapest Restaurant, Zóna), míg más magyarországi városokból négy étterem csatlakozott (a Chianti Étterem Veszprémből, az Ikon Debrecenből, a Lamareda Győrből és a Végállomás Bistorant Miskolcról).

Az étrendbeli megkötések a menüsor összeállításával kapcsolatos francia hagyomány tiszteletben tartására korlátozódnak, így mindenhol szerepel majd egy “aperitif gazdagon”, egy előétel, egy halas és egy húsos főétel, egy sajtválogatás, valamint egy desszert, amelyeket francia borok és pezsgők kísérnek.