A magyar nők tudatosabbak a pénzügyekben

A magyar nők tudatosabbak a pénzügyekben

A magyar nők sokkal tudatosabban bánnak a pénzzel, mint a férfiak, a nők több mint fele nem vásárolna tartós fogyasztási cikkeket hitelre. Ez derül ki az Intrum Justitia európai fogyasztói fizetési jelentéséből.

A 2016 végén készült reprezentatív kutatásban 21 országból 21 317 európai – köztük 1005 magyar – állampolgár vett részt. 

A kutatás szerint a nők túlnyomó többsége, 84 százaléka akár a nyaralásról is lemondana, amennyiben nincsen erre a célra félretett pénze és kölcsön kellene kérnie bankjától vagy a rokonoktól. Ugyanakkor a hölgyek negyede mégis azt állítja, rendszeresen többet költ el például ajándékokra, mint azt eredetileg tervezte.

Nehéz anyagi helyzetben a magyar nők 47 százaléka elsőként a családjához fordul pénzügyi segítségért, míg a férfiak 33 százaléka inkább a bankját keresi fel hitelért. A kollégától, vagy munkahelyi felettestől történő pénzhez jutást inkább a férfiak tartják járható útnak, 11 százalékuk ezt a megoldást választaná.

A felmérés alapján a legnagyobb arányban, 70 százalékban a váratlan kiadások esetére tesznek félre a magyar válaszadók, de jelentős megtakarítási indok az ingatlanvásárlás, 25 százalék szerint, az öngondoskodás, az utazás 25 illetve 24 százalékkal, valamint 22 százalék szerint a gyermek jövőbeni támogatása is. A kutatás szerint az EU lakosságához képest a magyarok még mindig kiemelten fontosnak tartják a lakáscélú megtakarításokat.

A kutatásból az is kiderült, hogy ha félhavi fizetésnek megfelelő nagyságú váratlan kiadással kellene a válaszadóknak szembenézniük, a férfiak körülbelül fele úgy érzi, könnyedén megbirkózna ezzel a helyzettel. Ezzel szemben a hölgyek csupán 30 százaléka állította, hogy nem okozna neki problémát a hirtelen megnövekedett kiadások kezelése. 

A kutatás alapján a magyar lakosság közel fele került már olyan helyzetbe élete során, hogy kötelező kiadásait, tartozásait csak időbeli csúszással, kisebb-nagyobb nehézségek árán tudta kifizetni.