Fenntarthatóság iskolai keretek között

Fenntarthatóság iskolai keretek között

Több mint 300 ezer tanuló vesz részt a Fenntarthatósági témahéten, amelynek célja a Föld napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között, tanórai és tanórán kívüli programelemekkel. Ezt mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára az egyhetes programsorozat nyitórendezvényén hétfőn, Budapesten.

Maruzsa Zoltán pozitívan értékelte, hogy a résztvevő diákok száma hatszorosára emelkedett egy év alatt, köszönhetően annak, hogy a rendezvényhez 1800 köznevelési intézmény csatlakozott és 100 önkéntes kapcsolódik be a szakmai munkába.     

A múlt évben a klímaváltozás volt a fő téma, az idén az ökológiai lábnyom csökkentéséről szólnak a programok, emellett szó lesz az energiatudatos iskolákért programról, a vízhez való pozitív kötődés kialakításáról, valamint hagyományosan ezen a héten szervezik meg az intézmények közötti szelektív hulladékgyűjtési versenyt.     

Az idén második alkalommal, április 24. és 28. között tartják a rendezvényt, amely az Emmi kezdeményezésére a 2016/17-es tanév rendjéhez igazítva valósul meg a PontVelem okos program szervezésében.     

Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapító elnöke beszédében az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságára hívta fel a figyelmet, tekintettel arra, hogy a Föld lakossága 1,7 bolygónyi erőforrást vesz igénybe. Az országok közötti különbségeket szemléltetve példaként említette, ha a világ összes polgára úgy szeretne élni, mint az Egyesült Államok lakói, akkor 4,5 bolygóra lenne szükség.

Az alapító elnök végül hangsúlyozta: rendszerben élünk, ahol a szociális kérdéseknek kell központba kerülniük, a gazdaság csak eszköz ehhez és tudomásul kell venni, hogy a világnak környezeti korlátai vannak. Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóság igazgatóságának igazgatója szerint technológiai ugrással érhető el, hogy az eddigi, a Földet kizsákmányoló gyakorlat helyett kevesebb természeti erőforrás bevonásával biztosítsuk az egyre gyorsuló fejlődést. Fontos lenne azonban, hogy a régi termékek eltűnésénél gyorsabban és minél több új szemlélettel gyártott termék legyen elérhető – tette hozzá.     

Meglátása szerint a fenntartható fejlődés egyúttal versenyfutás az idővel, 15-20 év áll rendelkezésre a szemléletváltáshoz, különben a már felhalmozott problémák elhatalmasodnak, testet öltve a klímaváltozásban, vízválságban és a biodiverzitás csökkenésében. Mindezek kölcsönhatását és az összefüggések megértését, valamint a felelős döntéshozatal előkészítését támogatja a Fenntarthatósági témahét – emelte ki az igazgató.