Transylvanicum Fesztivál a Duna-parton

Transylvanicum Fesztivál a Duna-parton

Erdély és Partium kultúrája, gasztronómiája, épített és természeti öröksége, kézműves mesterei mutatkoznak be péntektől vasárnapig a Transylvanicum Fesztiválon a Bálna Budapest előtt, a Nehru parton.

A magyarság összetartozása alapigazság, fontosak azonban a hasonló kezdeményezések: a Transylvanicum Fesztivál segít abban, hogy Erdélyt mélyebben is megismerhessék a budapestiek, akik remélhetőleg egy személyes látogatásra is kedvet kapnak – közölte a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Szeneczey Balázs.

A főpolgármester-helyettes emlékeztetett: a 2016 végén Budapest és Székelyudvarhely között aláírt megállapodás még szorosabbra fűzte a két város együttműködését.

Domokos István és Kiss Tibor, a fesztivál főszervezői felidézték, hogy évek óta készülnek egy olyan rendezvényre, amely Erdélyt a maga teljességében mutatja be Budapesten, ehhez most sikerült egy csodálatos helyszínt találni.

Erdély kultúrájába részben a Nehru parton felállított nagyszínpad ingyenes programjai nyújtanak betekintést három napon át. A part mentén felvonul Erdély konyhaművészete: megkóstolható lesz a székely töltelékes káposzta, egy székelyudvarhelyi kolbászműhely szénen sütött különlegességei, az ordás palacsinta, a székely kürtős kalács, az erdélyi pálinkák – köztük kárpáti vadgyümölcsből párolt különlegességek -, a csíki sör, a hegyi sajtok és a havasi méz is, miközben az asztalok másik oldalán a termelőkkel találkozhatnak a vásárlók – számoltak be a főszervezők.

Pénteken Böjte Csaba atya köszöntője és áldása után a nagyszínpadon torockói, mezőségi és bukovinai néptáncok várják a közönséget, este a gyergyószentmiklósi Low Sugar zenekar lép fel, majd Keresztes Ildikó koncertje zárja a programot.

Szombaton kürtőskalács-bemutató, turisztikai hívogató, majd hagyományőrző mesterségek bemutatója szerepel a programban, majd Szőcs Renáta fellépése után bemutatkozik a Tiltott Csíki Sör, a néptáncprogram után pedig Baricz Gergő és az Electronic Sheeps zenél.

Vasárnap az erdélyi és székely népmesék világába vezetik be a gyerekeket, akik az Aprók táncházán is részt vehetnek. Délután bemutatkozik az Erdélyi Pálinka Lovagrend és a havasok pálinkái, majd Erdély természeti csodái, Éliás Gyula Jr. pedig “one man show koncertet” ad.

A fesztivált a vasárnap esti gálaműsor zárja, melyen felcsendülnek az erdélyi cigányzene dallamai, végül pedig retro party várja a közönséget – közölték a főszervezők.