Több helyen volt mínusz 20 foknál is hidegebb

Több helyen volt mínusz 20 foknál is hidegebb

A meteorológiai tavasz első napjára virradóra többfelé mínusz 20 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet, Baranyában volt a leghidegebb. Ezt közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

Ezen a napon az átlagos minimum mínusz 1 fok, de csütörtök reggel az országos átlaghőmérséklet mínusz 15 fok volt – írták, megjegyezve: ez még január közepén is jóval az átlagos alatti érték lenne.

Sokfelé mínusz 15, a Dunántúl délkeleti felében és a Dél-Alföldön több helyen mínusz 20 fok alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebbet, mínusz 24,6 Celsius-fokot a Baranya megyei Sátorhelyen mérték.

Legutóbb 55 ével ezelőtt volt ennyire szélsőségesen hideg a meteorológiai tavasz első napján: 1963-ban Lentiben mínusz 27 fok volt, így a napi minimumrekord nem dőlt meg.

Az előrejelzések szerint hőmérsékleti szempontból “túl vagyunk a mélyponton” – fogalmaztak, de megjegyezték: az ilyenkor megszokottnál jóval hidegebb, téli időnek még nincs vége. Késő délutántól délnyugat felől mediterrán ciklon érkezik, amely pénteken országos havazást okozhat, pénteken délen esetleg fagyott eső, ónos eső sem zárható ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban csaknem az egész országra – köztük több dunántúli megyére – másodfokú figyelmeztetéseket adott ki az extrém hideg miatt. Ezeket mostanra több helyen visszavonták, illetve mérsékelték, így már csak Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna és Zala megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken lehet még mínusz 15 fok alatti hőmérséklet.

Baranya és Somogy megyére a havazás, Győr-Moson-Sopron megyében a hófúvás miatt vannak még elsőfokú figyelmeztetések.