Nem jött el a világvége

Nem jött el a világvége

világvégeAz Apokalipszis négy lovasa

Nem vált be a jóslata annak az amerikai keresztény mozgalomnak, amely hónapokon keresztül azt jósolta, hogy szombat este 6 órakor vége lesz a világnak. 

A mozgalom számos követője emiatt megvált földi javaiatól, felélte bankszámláján lévő pénzét, és egész nap virrasztottak, várva helyi idő szerint az este hat órát, a végítélet eljövetelét.

Harold Camping

Harold Camping

A jóslatot a 89 éves Harold Camping, egy kaliforniai vallásrádió elnöke kürtölte világgá. Az idős férfi számítások révén jutott arra, hogy 2011. május 21-én jön el a végítélet. Az özönvíz évét vette alapul. Az időszámítás előtti 4990. esztendőt, továbbá a jóslatot, hogy hét nap alatt elpusztul a világ. Camping “mértékegysége” szerint egy nap ezer évnek tűnik, így aztán a mínusz 4990-hez hozzáadott 7001-et és 2011 jött ki. A nap pontos kiszámításához ennél bonyolultabb logikával jutott el, ehhez a bibliai időben használatos naptárat vette alapul.

“Kétkedtem egy kicsit a dologban, de megpróbáltam félretenni fenntartásaimat, mivel hiszek Istenben…” – mondta az AP amerikai hírügynökség tudósítójának Keith Bauer, aki marylandi otthonából egész családjával átautózott a rádió oaklandi székházához, hogy ott várják a világvégét. “Reméltem, hogy eljön, mert úgy vélem, a mennyország sokkal jobb, mint a földi lét… Ám Isten vezérel bennünket és nem Harold Camping” – tette hozzá.  

Fitzpatrick

Robert Fitzpatrick az Apokalipszist várja

A New York-i Times Square-en várakozó Robert Fitzpatrick elmondta, csodálkozott, amikor az este hat óra nyugalomban telt el. Fitzpatrick ugyanis minden pénzét a világvége hirdetésére költötte el.

“Nem tudom megmondani, mit érzek most… Nem értem… Nem tudom… Nem értem, mi történt… Nyilvánvalóan nem jól értettem meg, mivel még mindannyian itt vagyunk ” – hümmögött túristák gyűrűjében.  

A mozgalom követői szerint a világvége elmaradásával Isten újabb további próbának teszi ki őket.

Az utóbbi időben megszaporodtak a katasztrofális földrengésjóslatok, bár a szombatinál azért lokálisabbak. A vallásos számmisztika helyett az égitestek állásán alapuló kalkulációk szerint május 11-én, múlt hét szerdán Rómának kellett volna porba dőlnie Tajvannal együtt. A kataklizmák elmaradtak, az örök város áll, és Tajvanon sem pusztított szökőár.