A Habitat már 24 ezer családon segített Haitin

A Habitat már 24 ezer családon segített Haitin

habiA Habitat for Humanity a földrengés óta eltelt egy év alatt csaknem 24 ezer család, közel 119 ezer ember, lakhatási gondjain segített újjáépítési programjával. Január végéig átadják a háromezredik továbbfejleszthető átmeneti hajlékot. A Habitat célkitűzése, hogy 5 év alatt 50 ezer családnak tudjon segíteni Haitin.

A szervezet a katasztrófa áldozatainak, a hajléktalanná vált családoknak segít állandó otthonra találni. Amíg nem találnak mindenkinek, gyorsan felépíthető és továbbfejleszthető házakat építenek. A Habitat for Humanity-Magyarország Alapítvány MTI-hez eljuttatott közleményében így fogalmaznak:

„Az elmúlt évben több mint 1000 átmeneti, és 2000 továbbfejleszthető házat építettünk Haitin. Az átmenti otthonokat úgy alakítottuk ki, hogy könnyen áthelyezhetőek legyenek, míg a továbbfejleszthető hajlékokból egy kis átalakítással végleges otthonok hozhatók létre. Szervezetünk több mint 21 ezer szerszámcsomagot is kiosztott, és több mint 2000 esetben nyújtottunk kárfelmérési, felújítási tanácsadást.”

A földrengés egy évvel ezelőtt 105 ezer házat pusztított el és 85 ezret rongált meg Haitin. A több mint 2 millió túlélő közül 1,3 millióan még mindig táborokban élnek. A földrengés óta Haitit a Tomas hurrikán és egy kolerajárvány is sújtotta, valamint a választások után zavargások törtek ki.

habi

A tulajdonviszonyok tisztázatlanok, emiatt az Habitatnak különösen nagyon nehezen tud olyan telkekhez jutni, amelyeken végleges otthonok épülhetnek. Ezért a nemzetközi közösség és más civil szervezetek segítségével olyan törvények és eljárások kidolgozásán dolgozik, amelyek lehetővé teszik a földvásárlást.

A Habitat a kolerajárvány elleni küzdelemből is kivette a részét. Erről a tanulmányban ezt írják:

„Több mint 200 árnyékszéket építettünk és 750 háztartást láttunk el higiéniás készlettel, valamint a higiéniás képzéseket tartottunk a halálos járvány megfékezése érdekében. Az országban 5 Habitat Központ működik, amelyek a helyi közösségeket segítik az újjáépítésben. Eddig több mint 500 embert képeztünk ki a földrengés biztos építési technikákból, illetve több mint 200 helybelit alkalmazunk a Habitat Központokban, hogy a Habitat építési tevékenységében segédkezzenek.”

A sziget lakóinak több, mint a fele munkanélküli, ezért az újjáépítéshez nélkülözhetetlen, hogy az embereket piacképes munkákhoz jutassák és munkát biztosítsanak nekik. A szervezet ebben is segít. Jonathan Reckford, a Habitat for Humanity International igazgatója ezt mondta:

“Ahogy azt az ázsiai cunami és az Egyesült Államokban a Mexikói-öböl partvidékét sújtó hurrikánok utáni munkák tapasztalataiból is megtanultuk, a hosszútávra megoldást jelentő otthon hoz fordulatot, és vezethet a családok tartós felépüléshez.“

A Habitat Magyarországon 1996 óta működik. Eddig 10 településen összesen 850 család gondjain enyhített új építéssel, felújítással, pénzügyi képzéssel és műszaki tanácsadással.