Spanyolország támogatja a magyar EU-elnökséget

Spanyolország támogatja a magyar EU-elnökséget

flagSpanyolország teljes mértékben támogatja az Európai Unió soros elnökségét e félévben betöltő Magyarországot, és álláspontja szerint a válságra és a munkanélküliségre adandó válasz az erősebb, a "több Európában" rejlik.

Ezt Diego López Garrido, EU-ügyekben illetékes államtitkár mondta akkor, amikor a Spanyolországban működő uniós intézmények székhelyén felvonták a magyar nemzeti lobogót a soros EU-elnökség nyitányán. Magyarország előtt Belgium és Spanyolország töltötte be e tisztséget, így Madrid számára június végén befejeződik az “elnökségi trojka” időszaka.

A Madridban tartott ünnepségen 17 tagállam nagykövete vett részt, köztük Magyarország képviseletében Bucsi Szabó Edit, valamint Ignacio Samper, az Európai Parlament spanyolországi hivatalának vezetője, Francisco Fonseca, az Európai Bizottság spanyolországi képviseletének igazgatója és Inigo Méndez de Vigo, a spanyol Néppárt egyik EP-képviselője. Az európai diplomaták előtt tartott beszédében López Garrido hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nagy célja és egyben nyugtalanságának forrása a gazdasági válságra adandó válasz, amelyet nem lehet a szervezet “valódi egyesülése” nélkül megtalálni.

“A válságra a több Európa a válasz” – hangoztatta az államtitkár, majd hozzátette, hogy a soros magyar elnökség tud támaszkodni az Európai Unióra, és egyebek között válaszokat tud adni a válság és a munkanélküliség problémáira.

Bucsi Szabó Edit magyar nagykövet kijelentette, hogy Budapest eltökélt a Spanyolország és Belgium elnöksége idején elkezdett munka folytatása mellett. Legfontosabb feladatának egy erősebb Európa építését tekinti. A magyar EU-elnökség prioritásai közé tartozik a gazdasági versenyképesség javítása, új munkahelyek teremtése, az agrár- és az energiapolitika felülvizsgálata. Hozzátette, Budapest azt is  javasolni fogja, hogy kezdjék meg a vitát a klímaváltozás elleni küzdelemről, valamint erősítsék az unió szerepét a világban.