Shackleton whiskyjei magángépen utaztak Skóciába

Shackleton whiskyjei magángépen utaztak Skóciába

Magángéppel szállították Ernest Shackleton sarkutazó több mint száz éve érintetlen whiskyjeit a Déli-sarkról Skóciába, ahol a gyártó szakemberei fogják megvizsgálni a palackok tartalmát.

whiskyIllusztráció

Az üvegek Shackleton 1907-es Nimrod nevű küldetésének – hivatalosan brit antarktiszi expedíciónak – ellátmányaként kerültek a fagyos kontinensre. Kutatók tavaly találtak 11 palackot egy kalyibában, Shackleton egyik “bázisán”. Skóciába három üveget szállítottak el közülük. 

Bár a rekesz megfagyott a mínusz 30 Celsius-fokos hidegben, a kutatók érintetlenül találták a palackokat és még ital is lötyögött bennük. A Mackinlay’s whisky 1896-ból vagy 1897-ből származhat, szakértők szerint figyelemreméltó, hogy milyen jó állapotban maradt meg. 

Az üvegeket túl értékesnek találták ahhoz, hogy menetrendszerinti járaton jutassák vissza Skóciába, így Vijay Mallya, a Mackinlay’s üzemet átvevő Whyte & Mackay’s tulajdonosa magángépén tették meg az utat. A nedűt hat hétig tanulmányozzák, majd visszaviszik Shackleton kunyhójába a Ross-szigetre. Az eredményeket megküldik a Déli-sark öröksége felett őrködő Antarctic Heritage Trustnak.    

“A szakma történetében még soha nem fordult elő, hogy több mint százéves, természetes frizsiderben konzerválódott palackokat tanulmányozunk.” – mondta Richard Paterson, a White & Mackay szakértője. – “Megtiszteltetés számomra, hogy tapasztalatomat e drága ital elemzésének szolgálatába állíthatom.”