Az LMP 13 uniós feladatra hívta fel a figyelmet

Az LMP 13 uniós feladatra hívta fel a figyelmet

Jávor BenedekJávor BenedekTizenhárom pontból álló ajánlást készítettek az LMP szakértői az Európai Parlament zöld frakciójával közösen, összegezve azokat a célokat, amelyek elérésére véleményük szerint Magyarországnak törekednie kellene a következő fél évben.

Jávor Benedek hangsúlyozta, szeretnék, ha sikeres lenne a soros magyar elnökség. Azt mondta, hogy az ő programjuk jelentheti Európa és benne Magyarország számára a jövőt.

Az ajánlás részleteire is kitért. Azt mondta, többek között a globális pénzügyi válság kezelésére, a kontinens gazdasági problémáinak megoldására, egy zöld gazdasági fordulatra, a klímavédelemre, a társadalmi integrációra, a demokratikus szabadságjogokra, a nemek esélyegyenlőségére, a környezeti biztonságra, a felelős iparpolitikára, a fogyasztóvédelemre, a Duna-stratégiára, illetve az EU bővítési és szomszédsági politikájára kellene koncentrálni.

Jávor Benedek szerint Európa a globális színtéren válságban van, ezért szükségesnek nevezte az európai gazdaság versenyképességének növelését. Hozzátette, ez nem képzelhető el hagyományos értéke, a szolidaritás és az egyenlőség eszméjének megőrzése nélkül.

Tordai Bence választmányi szóvivő azt hangsúlyozta, hogy Európa akkor lehet erős és versenyképes, ha az igazságosság, szolidaritás és fenntarthatóság eszméit tartja szem előtt. Ennek kapcsán kijelentette, nem nőhetnek a tőke és a munka adóztatása közötti tagállami különbségek, nem lehet eltűrni a szegénység legszélsőségesebb formáinak meglétét és a rendszernek hosszú távon is fenntarthatónak kell lennie. Az “Egy megújuló Európáért” címen bemutatott javaslataik fontosságát azzal is indokolta, hogy meglátásuk szerint jelenleg a magyar elnökség nem az érdemi kérdésekkel van elfoglalva, míg az ellenzéki pártok nem képesek megfogalmazni egy koherens stratégiát.

Jávor Benedek a zöld gazdaságfejlesztés kapcsán azt mondta, hogy a zöld ipar lehet a kitörési pont, de a magyar kormány nem ismerte fel ennek a jelentőségét, a költségvetés és az Új Széchenyi Terv is elmulasztotta a lehetőséget, hogy a magyar gazdaságot ebbe az irányba indítsa el.

A klímavédelemről kijelentette, ha Magyarország ebben a kérdésben nem lép fel aktívan, akkor az az egész világ számára negatív következményekkel fog járni. Leszögezte, hogy a költségvetést is “zöldíteni” kell és rendszerszinten, strukturálisan kell átalakítani a teljes gazdaság és társadalom működését.

Arra is kitért, hogy Európa Magyarországra tekint, képesek vagyunk-e egy a felelős ipari termelésről szóló csomag elkészítésére.

Az elnökségi prioritások között szereplő Duna-stratégia elfogadásáról azt mondta, szembe kell néznie a régió valós problémáival, a dokumentumot nem lehet az általánosságok szintjén elkészíteni. A stratégia legfontosabb részének nevezte a fenntarthatóságot és az ökológiai szempontokat. Tordai Bence az ajánlások kapcsán hozzátette, véleményük szerint közös európai gazdasági kormányzásra van szükség. Ennek két legfontosabb pontjaként az adóparadicsomok elleni küzdelmet és a pénzpiacok szabályozását nevezte meg.

A szegénység elleni küzdelem esetében komplex, munkahelyteremtő programok létrehozását tartja szükségesnek. Úgy látja, a kormány ambiciózusnak tűnik a romastratégia megvalósítása érdekében. A nők foglalkoztatási helyzetével kapcsolatos intézkedései viszont „ókonzervatív politikát tükröznek”.