Ősztől magyar nyelvű földrajz- és történelemkönyvből tanulhatnak a diákok Romániában

Ősztől magyar nyelvű földrajz- és történelemkönyvből tanulhatnak a diákok Romániában

Románia tankönyv

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Brassóban szervezett tanácskozásán az új romániai oktatási törvényről volt szó. A megbeszélést Markó Béla RMDSZ-elnök kezdeményezte, aki egyben a román kormány oktatásért felelős miniszterelnök-helyettese is. Azt mondta, alapvetően fontos, hogy a kisebbségi oktatásért felelős és abban résztvevő személyek, tanfelügyelők, önkormányzatok, valamint a tanárok már menet közben érvényesítsék az új törvény kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseit.

A tanácskozás következtetése szerint Románia történelmének és földrajzának magyar nyelvű oktatása bizonyulhat a legkönnyebb feladatnak, hiszen a jelenlegi román nyelvű tankönyvek lefordításával, és a szükséges szemléletbeli javításokkal, viszonylag rövid idő alatt biztosítani lehet magyar tankönyveket a magyar anyanyelvű diákok számára.

Markó leszögezte, az RMDSZ célja az, hogy az iskolahálózat decentralizációja, azaz a tanintézmények önkormányzati hatáskörbe áthelyezése, valamint az iskolák vezetését ellátó iskolaszékek létrehozása már tavasszal megtörténjen. De alapvető cél az is, hogy szeptemberben, az új tanév kezdetén magyar nyelvű történelem és földrajzkönyv legyen a magyar diákok kezében.

Romániában tavaly fogadta el a parlament és az idén lépett hatályba az új oktatási törvényt, amely számos kedvező előírást tartalmaz a nemzeti kisebbségek számára. Az új törvényt a következő tanévtől alkalmazzák, de a jogszabály gyakorlatba ültetéséhez még számos alkalmazási normát ki kell dolgozni. Ezért az RMDSZ széles körű konzultációt kezdeményezett az iskolák tulajdonosaival, az önkormányzatokkal, valamint az oktatási szakemberekkel. Ennek az egyeztetési folyamatnak az első mozzanata volt a brassói tanácskozás.

Kapcsolódó cikkek