Fokozódik a helyzet Egyiptomban. Ha utaznia kell, kerülje a tüntetéseket!

Fokozódik a helyzet Egyiptomban. Ha utaznia kell, kerülje a tüntetéseket!

egyiptomi zavargásokTüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, továbbra is Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását követelik és elutasítják az új alelnök kinevezését.

“Hoszni Mubarak, Omar Szuleimán, mindketten az amerikaiak ügynökei vagytok” – kiabálták a tiltakozók, miután az elnök, harmincévi országlása során először, alelnököt nevezett ki az eddigi hírszerzőfőnök személyében. Az 1981-ben meggyilkolt Anvar Szadat államfő idején Mubarak volt az alelnök. “Mubarak, Mubarak, vár a gép” – skandálták még a tüntetők.

Az egyiptomi légierő vadászgépei többször is átröpültek Kairó fölött és helikopterek köröztek a főváros légterében. A repülőgépek és helikopterek röviddel a délután négykor kezdődő kijárási tilalom előtt jelentek meg.

egyiptomi zavargások

A Kairó központjában lévő Tahrir térre, ahol több ezer tüntető Hoszni Mubarak elnök távozását követelte, újabb, rendfenntartással megbízott katonák érkeztek. Azóta, hogy pénteken a katonaság vette át a közrend fenntartását az egyiptomi fővárosban, a téren páncélosok is állomásoznak.

A tiltakozók véleménye szerint az alacsonyan szálló repülőgépeket és helikoptereket azért küldték, hogy megfélemlítsék őket. A tömeg azonban nem oszlott szét, a kijárási tilalom ellenére folytatták a demonstrációt, amelyen Hoszni Mubarak távozását követelték.

Kairó utcáin január 30-án újból megjelentek a két nappal korábban visszavont rendőrök. A hírügynökségi kommentárok szerint a 18 milliós városban azért szükséges a jelenlétük, mert a katonák csak részben képesek átvenni a feladataikat. Lőfegyverekkel és botokkal felszerelkezett fiatalok gépkocsikat törtek össze és járókelőket fosztottak ki. A több teherautóval érkező, őrhelyeiket elfoglaló rendőröket több helyen ellenségesen fogadták, s a tiltakozók azt követelték, hogy a rendőröket csak katonákkal együtt vezényeljék ki az utcára.

Mubarak

Hoszni Mubarak elnök felkereste a hadsereg Főhadiszállását, hogy figyelemmel kísérje a biztonsági helyzet alakulását – közölte az országos televízió. Az államfő tárgyalt az előző nap kinevezett alelnökkel, Omar Szuleimánnal, Mohammed Huszein Tantávi védelmi miniszterrel, Számi al-Anan vezérkari főnökkel és másokkal is.

A Muzulmán Testvériség és más ellenzéki mozgalmak támogatják Mohammed el-Baradeit, hogy tárgyaljon Hoszni Mubarak elnök kormányzatával – mondta Eszám al-Erján, az iszlamista Muzulmán Testvériség egyik vezetője az al-Dzsazíra hírtelevíziónak. A Nobel-békedíjas Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábbi vezetője csütörtök éjjel tért haza Bécsből Kairóba. A CNN amerikai hírtelevíziónak vasárnap adott nyilatkozatában ragaszkodott ahhoz, hogy Mubaraknak  távoznia kell. Ez mindenki számára világos, és ezzel megmentheti az országot, amely szétesőben van – mondta.    

Közben, a megbízható források szerint több ezer elítélt szökött meg legalább négy egyiptomi börtönből, köztük a Kairótól száz kilométerrel északra fekvő Vádi-en-Nátrún börtönéből is. A foglyok között sok az évek óta fogva tartott iszlamista, valamint köztörvényes bűnöző, akik vasárnapra virradó éjjel törtek ki a fegyintézetekből, miután fellázadtak, tüzet okoztak, és lefegyverezték az őrséget – tették hozzá név nélkül nyilatkozó források. Úgy tudni, számos fogoly meghalt vagy megsebesült szökés közben, de pontos számot nem tudtak vagy nem akartak közölni.

Gazdag egyiptomi és arab üzletemberek sorra hagyják el Egyiptomot családjaikkal együtt.

egyiptomi zavargások

A kairói repülőtér egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője elmondta, hogy szombaton 19 magánrepülőgép szállt fel a fővárosból a gazdasági elithez tartozó több tucat családdal. Az úti cél legtöbb esetben Dubaj volt. A távozók között van Nagib Szavirisz távközlési mogul, az Orascom Telecom elnök-vezérigazgatója és Huszein Szalem szállodatulajdonos, Hoszni Mubarak elnök egyik bizalmasa. Eközben a kairói repülőtéren utasok ezrei vesztegeltek, mert a menetrend szerinti járatok egy részét törölték, vagy késtek a pénteken elrendelt kijárási tilalom miatt. Délelőtt mintegy kétezren tolongtak a reptéren, a kijárási tilalom közeledtével azonban legalább 3 ezerre nőtt a várakozók száma.

Több arab ország, így Szaúd-Arábia, Libanon, Egyesült Arab Emírségek és Jordánia kiegészítő járatokat indított, hogy kimenekítse állampolgárait, köztük a diplomaták családtagjait. A légi közlekedés akadozása azzal fenyeget, hogy leáll a turizmus. Elemzők szerint Egyiptom bruttó hazai termékének több mint 11 százalékát adják a turizmusból származó bevételek. A tavalyi év első kilenc hónapjában több mint 9 milliárd, 2009-ben pedig 10,8 milliárd dollárt hozott az államkasszába a turizmus.

Szemtanúk és sajtóértesülések szerint Londonban vannak Hoszni Mubarak egyiptomi elnök legközelebbi családtagjai, köztük fia és brit állampolgársággal is bíró felesége. A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap szerint a londoni Heathrow repülőtéren dolgozó egyiptomi földi kiszolgáló személyzet tagjai arról számoltak be, hogy látták a repülőtéren Suzanne Mubarakot, az egyiptomi államfő 70 éves feleségét.

A magyar Külügyminisztérium az egyiptomi biztonsági helyzet súlyos romlása miatt az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta be Egyiptomban Kairó, Alexandria, Luxor és Szuez várost – áll a magyar a magyar külügyminisztérium vasárnapi közleményében. Ahogy a Sikeradó is megírta, továbbra is azt javasolják, hogy a magyarok halasszák el valamennyi halasztható egyiptomi utazásukat a helyzet általános normalizálódásáig. Azokat, akiknek halaszthatatlan ügyben mégis utazniuk kell, arra kérik, tanúsítsanak fokozott körültekintést és óvatosságot és egész Egyiptomban következetesen kerüljék a tömegdemonstrációk helyszínét.