Egy magyar Nobel-díjas felfedezés Orbán Viktornak

Egy magyar Nobel-díjas felfedezés Orbán Viktornak

Oláh György

Tabajdi Csaba

Ezt ajánlotta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, a február 4-i Európai Tanácsülés előkészítéséről rendezett vitában a pénteki energiapolitikai megbeszélésre, amelyen Orbán Viktor képviseli Magyarországot. Az ellenzéki politikus üdvözölte, hogy az energia kérdését végre a legmagasabb szinten tárgyalják és hogy éppen a magyar elnökség idején rakhatják le a közös energiapolitika alapjait.  

“Az Európai Uniónak ugyanakkor ahhoz, hogy energetikai céljai teljesüljenek, minden elérhető és fenntartható módon kiaknázható energiaforrást ki kell használnia. Ezen a téren jelentős mulasztásunk, hogy az Európai Unió egyetlen tagállama sem alkalmazza Oláh György, magyar származású Nobel-díjas kémikus felfedezését, amely a metanol-alapú energiagazdaság megteremtését teszi lehetővé” – hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A Tanácsülés kiemelt témája az európai energiapolitika és az innováció lesz. Tabajdi Csaba kiemelte, a technológia egyszerre mérsékelheti a nagy ipari létesítmények károsanyag-kibocsátását és elősegítheti a megújuló forrásokból termelt elektromos áram tartós tárolását. Az előállított metanol könnyen szállítható és a gazdaság számos területén, így a közlekedésben, a háztartásokban, vagy akár az ipari termelés során is felhasználható.  

metanol

“A magyar tudós által feltalált módszerrel Kínában már nagyüzemi metanol-gyártás folyik, míg Európában eddig egyedül Izlandon működik egy kísérleti erőmű. Ezen a helyzeten sürgősen változtatnunk kell, különben lemaradunk egy rendkívül ígéretes technológia kiaknázásáról” – hangsúlyozta a szocialista delegációvezető.  

Tabajdi Csaba az energiacsúcs kapcsán kiemelte, hogy az energiaforrások bővítése mellett a februári Tanácsülésen előrelépést kellene elérni a közös európai energiapolitika belső és külső vonatkozásaiban egyaránt.

“Előbbi esetében a szabályozási akadályok lebontása, és a szűk határkeresztező-kapacitások felszámolása sürgető, míg a külső vonatkozások esetében a valódi egységes fellépés és képviselet megteremtése a legfontosabb. Magyarország szempontjából fontos fejlemény, hogy elkészült a magyar-horvát és a magyar-román gázvezeték-összeköttetés. Hamarosan megkezdődhet a magyar-szlovák és a szlovák-lengyel vezetékek építése is. Ezzel, az Európai Unió társfinanszírozásával létrejönne az EU első észak-déli gázfolyosója, amelynek központjában az a Magyarország lenne, ahol előző nyolc évben jelentős gáztározó-kapacitásokat fejlesztettek a baloldali kormányok. Energetikai szempontból tehát hazánk kulcsfontosságú pozícióba kerülhetne”.