Nyakvas cigarettázásért

Nyakvas cigarettázásért

New York döntéshozói a parkokra, a strandokra és a Times Square területére is kiterjesztették a dohányzási tilalmat. Volt idő, amikor nálunk sem lehetett csak úgy rágyújtani. Egyszerűen nyakvasba verték azt, aki füstölni merészelt.

A szigorítást 36:12 arányban szavazták meg szerdán az amerikai képviselők, akik ezzel az Egyesült Államok egyik legszigorúbb közterületi dohányzási tilalmára mondtak igent. Christine Quinn, a városi tanács elnöke szerint az új jogszabály életeket ment és New Yorkot egy “egészségesebben élhető” várossá teszi.

New York

A füstölési tilalom a metropolisz mintegy ezerhátszáz közparkjára, az összesen 22,5 kilométer hosszú nyilvános tengerparti strandjaira, illetve az ezekhez kapcsolódó sétányokra terjed ki.

Az új jogszabály Michael Bloomberg polgármester aláírása után kilencven nappal lép hatályba. A város vezetőjének húsz napja van arra, hogy kézjegyével hitelesítse a jogszabályt, azt azonban még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor írja alá. New York bárjaiban és éttermeiben 2003 óta tilos a dohányzás. A korlátozás támogatói szerint a passzív dohányzás már néhány szippantás után is kockázatot jelenthet az egészségre. Az ellenzők viszont azzal érvelnek, hogy a további szigorítás sérti a dohányosok jogait.

kaloda

Magyarországon sem ismeretlen a dohányzás betiltása a köztereken. Debrecenben a kora újkorban, pontosabban 1665-ben tiltották meg a füstölést az utcán, 1697-ben pedig már a dohányárusítást is büntették. 12 forint bírságot kellett fizetnie annak, aki mégis kínálgatta a portékát. Akkor a nyílt tereken dohányzókat és a pipatulajdonosokat már nyakvasba verték. Csak éppen nem az egészséget óvták a döntésekkel, hanem egyszerűen Debrecent. A kálvinista Rómában száz évente legalább tízszer felcsaptak a lángok, a hatalmas tűzvészek pedig majdnem porig égették a civisvárost.