Növekszik az űrtechnológiai megoldások súlya

Növekszik az űrtechnológiai megoldások súlya

űr technológiaKovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a magyar soros elnökség űrpolitikai programjáról egyeztetett a kourou-i űrközpontban Valérie Pécresse űrügyekért is felelős francia felsőoktatási és kutatási miniszterrel.

Kovács Tamás Iván a francia kormány meghívására  kedden utazott kétnapos látogatásra a Francia Guyanában lévő Kourou-ba. A helyettes államtitkárt a megbeszélésről ezt mondta:

űr technológia

“Az űrügy támogatása nem csupán a csillagászati kutatások és felfedezések szempontjából bír kiemelt jelentőséggel. Az űrtechnológiai eszközök fejlesztésébe való befektetések a gazdaság számos területén gyorsan megtérülnek, ezért az Európai Unió nagyobb hangsúlyt helyez innovációs törekvéseiben az űrkutatásban rejlő lehetőségek kiaknázására.”

Az Európai Űrügynökség és az Európai Unió, illetve a tagállamok között szorosabbra kell fűzni az együttműködést a közösségi és nemzeti űrprogramok összehangolása érdekében. Magyarország támogatja a 2008-as, 5. Űrtanácson elfogadott Európai Űrpolitikát, így az európai műholdas navigációs rendszerek, a Galileo és a GMES kialakítását is.

A magyar soros elnökség fontosnak tartja, hogy a belga elnökség alatt létrehozott “Space” munkacsoport elkészítse az űrpolitikáról szóló tanácsi következtetések anyagát.

A múlt évben megalakult az Európai Tanács Űrkutatási Munkacsoportja, illetve a Versenyképességi Tanácson belül az ipari, a belső piaci és a kutatás-fejlesztési (K+F) mellett a negyedik, űrtanácsi formáció is. Mindez jól mutatja az űrtevékenység szerepének növekedését az EU-ban.

 találkozó során a résztvevők megnézhették a francia guyanai Jupiter Kilövőállomáson a Johannes Kepler elnevezésű ATV-02-es típusú teherűrhajó kilövési előkészületeit. A Nemzetközi Űrállomásra alkatrészeket szállító teherűrhajót egy Ariane-5 ES típusú hordozórakétával fogják Föld körüli pályára állítani.