Ösztöndíjas magyarok Kínában

Ösztöndíjas magyarok Kínában

Kínai baba

A Holnap Innovatív Vezetői elnevezésű ösztöndíjban 2011 és 2015 között a Műegyetemről évente tízen, a Budapesti Corvinus Egyetemről pedig öten részesülhetnek. A Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Gao Jian, Kína magyarországi nagykövete jelenlétében aláírt megállapodás célja, hogy a két felsőoktatási intézményben tanuló, illetve az ösztöndíjprogramba beválasztott hallgatók közelről tanulmányozhassák a legújabb telekommunikációs fejlesztéseket, és a technológiai trendeket.

Fiatalok Kínában

Az eseményen kiosztott háttéranyag szerint olyan hallgatókat várnak a logisztikai, marketing, infokommunikációs és technikai szakirányokról, akik kiválóan tanulnak, választott szakterületükkel tanórán kívül is rendszeresen foglalkoznak, és kutatási eredményeikről publikálnak. A támogatást elnyerő diákok egy évre kétezer dollár hozzájárulást kapnak szakmai továbbképzésükhöz, és mindemellett ellátogathatnak a cég kutatóközpontjába is.

Magyarország és Kína kapcsolatai komoly fejlődésen mentek át az elmúlt évek során. Az oktatási államtitkár példaként említette a 2004-ben Budapesten létrehozott kétnyelvű, magyar-kínai iskolát, illetve az ELTE-n, 2006-ban alapított Konfucius Intézetet. Az ösztöndíjas hallgatóknak azt mondta, a kínai cég most ajtót nyitott, mely egy új lehetőség a fiatal magyarok számára. Gao Jian arról beszélt, hogy Kína tovább folytatja a “nyitás politikáját”, amelynek keretében a vállalatok még inkább meg akarják erősíteni nemzetközi kapcsolataikat. A nagykövet azt kívánta, hogy minél több kínai vállalat kövesse azt az utat, amire a Huawei lépett az ösztöndíj megalapításával.

Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora elmondta, hogy a két egyetem tradicionálisan elkötelezett abban, hogy magas színvonalú oktatást biztosítson hallgatóinak. A Műegyetem stratégiájában kiemelt szerepe van a nemzetközi, azon belül is az ázsiai kapcsolatok megerősítésének. Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora pedig arról beszélt, hogy az egyetem most elindult egy úton, melyen ez az ösztöndíjprogram jelentős lépést jelent. A BCE kínai központjában mintegy száz hallgató tanul, tizennégyen ösztöndíjjal vannak kínai felsőoktatási intézményekben.

Kapcsolódó cikkek