Dokumentumfilm Rózsa Flores-ről

Dokumentumfilm Rózsa Flores-ről

Kamera

Az HBO produkció magyar munkatársai Banai Tibor Péter rendező vezetésével már megérkeztek La Pazba, hogy megkezdjék a dokumentumfilm előkészületeit. A stáb interjúkat akar készíteni a dél-amerikai országban. A munkálatok már megkezdődtek Ecuadorban és Peruban. A film a világ börtöneiben raboskodó magyarokról szól, közülük most az egyik legismertebb Tóásó Előd.

Rózsa Flores

Rózsa Flores

Ez az első alkalom, hogy olyan nemzetközi gyártó, mint az HBO az Eduardo Rózsa Flores ügyről forgat. A magyarokat is érintő ügy nagy politikai és katonai vihart kavart, összesen harmincnyolc embert helyeztek vád alá. Tóásó Elődöt még 2009. április 16-án tartóztatták le Mario Tadic horvát-bolíviai állampolgárságú férfival együtt abban az antiterrorista akcióban, amelyben hárman is életüket vesztették, köztük Eduardo Rózsa Flores, Magyarosi Árpád és az ír Martin Michael Dwyer.

A stáb célja, hogy magánemberként, rabként mutassa be Tóásót. A készítők fontosnak tartják, hogy korrekt filmet készítsenek, ezért szeretnék, ha Evo Morales bolíviai elnök is feltűnne az alkotásban, így mindkét oldal véleménye ismert lehetne. Az egyik ottani magazin, a Los Tiempos úgy tudja, a stáb februárban hivatalos formában kérték Moralest, hogy adjon interjút. A filmes csapat nyolc napot tölt Bolíviában, La Paz mellett Santa Cruzban is forgatnak.