Nyugdíjas bérlettel jár majd munkába az elnök

Nyugdíjas bérlettel jár majd munkába az elnök

Lord PattenLord Chris PattenLemond a hivatali autóról és a sofőrről is a BBC májusban munkába álló új elnöke, aki ehelyett inkább ingyenes nyugdíjas bérletét használva jár majd be munkahelyére.

A brit közszolgálati médiatársaságot irányító testület, a BBC Trust élére a parlament Lord Chris Pattent, Hongkong utolsó brit gyarmati kormányzóját, az Európai Bizottság volt külügyi biztosát, a brit politika egyik legtekintélyesebb közéleti személyiségét választotta. A BBC Trust jelenlegi elnöke, Sir Michael Lyons, négyéves megbízatásának lejártával április 30-án távozik tisztségéből.

driver

A BBC közzétett hivatalos adatai szerint Sir Michael sofőrös hivatali autójának fenntartása a négy év alatt több mint százezer fontba, vagyis harminckét millió forintba került. Lord Patten barátai azonban a The Sunday Timesnak elmondták, hogy az új BBC-elnök “nem kívánja feladni” nyugdíjas bérletét, és busszal vagy városi vonattal fog bejárni a BBC Trust irodájába délnyugat-londoni otthonából. Patten 66 esztendős, vagyis régóta jár neki az ingyenes tömegközlekedési bérlet, amely 60 éves kor felett minden londonit megillet. A vezető vasárnapi brit lap szerint Lord Pattent eddig is napi rendszerességgel látták a helybéliek, amint türelmesen vár vonatára a helyi állomáson.

“Chris nem hiszi, hogy bármi értelme lenne, ha sofőr vezette autó jönne érte, és nem kívánja megterhelni a tévédíjat fizetőket azzal, hogy gépkocsivezető áll személyes rendelkezésére” – fogalmazott a The Sunday Times egyik forrása.

A BBC Nagy-Britanniában fogható televízió- és rádióműsoraiban, valamint internetes tartalomszolgáltatásában soha nincs reklám. A cég a háztartásonként jelenleg évi 145,50 fontos, tehát negyvenhatezer forintos előfizetési díjból és a saját gyártású műsorok értékesítéséből tartja fenn magát.