Egy különleges saspár élete a világhálón

Egy különleges saspár élete a világhálón

Sas

A www.raptorresource.org/falcon_cams címen elérhető honlapon a nap huszonnégy órájában nyomon követhető a fészek élete, mely huszonnégy méteres magasságban, egy fán található, és egy pisztrángos patakra néz az északkelet-iowai Decorah halkeltető telepen. A levelekkel álcázott kamera körülbelül grapefruit méretű, és az éjszakai közvetítéshez infravörös fényt használ, amelyet a sasok nem érzékelnek.

Két sasfióka

A nőstény sas három tojást rakott február végén, ezek közül az első múlt pénteken, a második vasárnap hajnalban kelt ki, a harmadik fióka kibukkanása pedig három napon belül várható. Az első tojás feltörése után az oldal látogatóinak száma túllépte a százezret, és a leterheltség miatt két órára le is fagyott a rendszer.”A világ szereti őket” – mondta Bob Anderson, a program ügyvezető igazgatója, aki a kamerát egy joystickkal irányítja egy közeli épületből. Nemrég két önkéntest is föl kellett vennie, hogy válaszolhasson a felgyülemlett emailekre és alhasson egy kicsit. Csak szombatról vasárnapra virradóra több mint ötszáz levelet kapott sasrajongóktól világszerte.

A közvetítésre iskolai órákon is rákapcsolódnak, az oldal chatszobájában pedig reggeltől estig huszonhárom önkéntes tájékoztatja az érdeklődőket a részletekről. A weboldal már a tavalyi szaporodási szezonban is igen népszerű volt: mintegy tízmillió látogatással és hetvennyolcezer egyedi látogatóval büszkélkedhetett.