Megtartotta első konferenciáját a New York-i Magyar Tudományos Társaság

Megtartotta első konferenciáját a New York-i Magyar Tudományos Társaság

New York szabadság szobor

A társaság megalakulását tavaly szeptemberben Schmitt Pál köztársasági elnök jelentette be egyesült államokbeli látogatása idején. A metropoliszban és környékén azt megelőzően számos jelentős eredményeket elért tudós élt, aki nem ismerte egymást. A testület keretében eddig több találkozó is létrejött, de tudományos konferenciát most először rendeztek. Az elfoglalt és a legkülönbözőbb korosztályokhoz tartozó egyetemi tanárok és akadémikusok végül a hét elején tudtak csoportos randevút adni egymásnak.

schmitt pál

Schmitt Pál

A tanácskozáson jelen volt a világ egyik elismertebb, Abel-díjas matematikusa, Lax Péter, Barabási Albert-László fizikus, a bostoni Északkeleti Egyetem Összetett Hálózatok Kutatóközpontjának igazgatója, a Harvard orvosprofesszora, de megjelent és előadást tartott mások mellett Haiman Zoltán, a Columbia Egyetem eleméleti asztrofizikusa és Márka Szabolcs, aki ugyanebben az oktatási intézetben fizikát oktat, Hargittai István Széchenyi-díjas kémikus és tudománytörténész, Prékopa András, a Rutgers Egyetem professzora és más neves tudósok is.

New Yorki magyar társaság

New Yorki magyar társaság 

 “Úgy gondolom, hogy ennél méltóbb módon nem tudtuk volna megünnepelni az új alkotmányt, mint azzal, hogy felmutattuk, egy ország, egy nemzet a lélek eredményei által, nyelvében, tudásában, kollektív teljesítményében őrzi a kontinuitást. Nem mellesleg: ez igazán szép példája annak, hogyan táplálkozik és épül egymás eredményeiből a jó öreg európai oktatás és az amerikai pragmatizmus és vállalkozó szellem, amit jelentősen megkönnyít, hogy a két kontinens között szabaddá vált a mozgás” – mondta a konferencia házigazdája, Dán Károly nagykövet, New York-i főkonzul.