Bin Laden megtalálásában az oroszoknak is részük volt

Bin Laden megtalálásában az oroszoknak is részük volt

Bin Laden arcképe egy újságban

Nem sokkal a New York-i ikertornyok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merénylet után, amikor az Egyesült Államok az afganisztáni hadműveletet készítette elő, a Pentagon Moszkvában járt képviselői kérték az orosz kollégákat, hogy osszák meg velük a bin Laden főhadiszállásáról szóló információikat. Akkor az afganisztáni szovjet háború (1979-1989) katonai térképeit tették eléjük, és azokon mutatták meg a legvalószínűbb helyeket a pakisztáni-afganisztáni határon. Később ezek a feltételezések helyesnek bizonyultak, de bin Ladennek minden támadás alkalmával sikerült egérutat nyernie. 

Barack Obama

Barack Obama

A továbbiakban az amerikai fél többször meghívott Washingtonba, részben már nyugállományba vonult, de korábban Afganisztánban szolgáló, magas rangú orosz tiszteket és katonai hírszerzőket konzultációkra. Baranyec nem hivatalos információi szerint az orosz titkosszolgálatok két csoportot szerveztek muzulmán felderítőkből, akiket az orosz Kaukázusból menekülő terroristákként dobtak át Tádzsikisztánon és Üzbegisztánon át Afganisztánba. E saját forrásból Moszkva jutott ahhoz az értesüléshez, hogy bin Laden végképp áttelepült Pakisztánba. Ehhez a hírhez a Pentagon is hozzájutott saját csatornáin.

Mintegy másfél évvel ezelőtt a két fél közösen úgy ítélte meg, hogy bin Laden végleg letelepedett valahol Pakisztán falvaiban, és mindkét fél folytatta a keresését. A feladatot azonban nagyon megnehezítette, hogy a pakisztáni népi hírszerzés, az al-Kaida szimpatizánsai, és a pakisztáni titkosszolgálatok számos munkatársa védte bin Ladent. Ezúttal is egy áruló segített, aki követelte a bin Laden fejére kitűzött huszonötmillió dollárt, bár a hírek szerint az amerikaiak készek lettek volna akár ötvenmilliót is fizetni.

Osama bin Laden halálhíre

Osama bin Laden halálhíre futótűzként terjedt 

Amikor tavaly már pontosan lehetett tudni a rejtekhelyet, Pakisztánba turisták és üzletemberek képében, különböző országokból megérkeztek a különleges egység tagjai, akik hozzáláttak a villa elleni hadművelet előkészítéséhez. Anatolij Szafonov, az orosz államfő különleges megbízottja a nemzetközi terrorizmus elleni harc kérdéseiben tavaly a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy bin Laden ügyében az orosz és az amerikai titkosszolgálatok között nincs semmiféle eltérés. E téren az amerikaiakkal teljes egyetértés van, mind jogi, mind gyakorlati, mind operatív téren. Elfogása vagy megsemmisítése inkább technikai kérdés, mint idő kérdése.

Kapcsolódó cikkek